Maxtaxa införs på dagis i Stockholm

Familjen ska betala max tre procent av sin totala inkomst

NYHETER

Stockholm inför maxtaxa i barnomsorgen.

Nästa år kommer ingen familj att behöva betala mer än 1 140 kronor i månaden för att ha ett barn på dagis.

Tre barn ska inte kosta mer än 2 280 kronor.

Foto: KATRIN JAKOBSEN
Billigare nästa år Förslaget om maxtaxa i barnomsorgen har drivits igenom av socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet under de borgerliga partiernas protester (arkivbild).

Maxtaxan drevs igenom av socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet - under de borgerliga partiernas ivriga protester.

Före årsskiftet måste nu Sveriges kommuner ta ställning för eller emot maxtaxan. Hittills har många, inte minst borgerligt styrda Stockholm, tvekat.

Skälet är att kostnaden för maxtaxan är stor. I Stockholm kostar den 410 miljoner kronor extra om året att genomföra.

Men få kommuner vågar i realiteten säga nej eftersom de då stöter sig med barnfamiljerna - en stark och viktig väljargrupp - som i vissa fall kan spara tiotusentals kronor på reformen.

Enligt Dagens Nyheter lägger den borgerliga majoriteten i Stockholm i dag fram ett budgetförslag för nästa år som innehåller maxtaxa i barnomsorgen.

Barn två och tre blir billigare

Förslaget innebär att ingen barnfamilj kommer att behöva betala mer än tre procent av sin inkomst i dagisavgift för första barnet. Och aldrig mer än 1 140 kronor.

För barn två är taket satt till två procent av inkomsten - dock högst 760 kronor. För barn nummer tre gäller en procent - och inte mer än 380 kronor.

För tre barn på dagis blir kostnaden därmed max 2 280 kronor i månaden.

Staten betalar större delen av merkostnaden för maxtaxan, 328 miljoner kronor, men kvar för kommunen blir 82 miljoner. Pengar som kommer att skjutas till barnomsorgen för att den inte ska förlora i kvalité.

Fler barn på dagis nästa år

Utredningen som ligger till grund för budgetförslaget har inte räknat med att antalet barn på dagis ökar nästa år. För varje procentenhet antalet barn ökar ökar också kostnaden med 77 miljoner kronor.

- Vi har redan 85 procent av alla barn i förskoleålder inskrivna. Det kan inte bli så många fler. Det beror på att förvärvsfrekvensen bland kvinnor är så hög i Stockholm, säger Irene Svenonius på Stockholms finanspolitiska avdelning till Dagens Nyheter.

Stockholms grannkommun Sundbyberg har redan bestämt sig för att bli först ut med maxtaxa. I höst kan föräldrarna där glädja sig åt rejält sänkta dagisavgifter.

Sundbyberg har höjt skatten för att ha råd med satsningen.

Peter Ovander