Nya metoden har blivit en succé

Hundra har provat ögonlasern - alla slipper glasögon

NYHETER

Ögonlasern som ger supersyn gör succé.

Av de hundra som hittills provat är samtliga nu fria från glasögon.

- I flera fall ser de bättre än de gjorde med glasögon. Ja, bättre än de någonsin gjort, säger docent Rudolph Hahnenberger.

Foto: LARS OTTOSSON
SNABBT OCH SMÄRTFRITT "Det känns jättebra. Jag ångrar ingenting!" säger skådespelerskan Tintin Anderzon som haft dålig syn sedan skolåldern. Hon provade den nya ögonlasern i oktober och var mycket lättad efter operationen som var över på ett par minuter. Redan samma kväll kunde hon titta på tv - utan glasögon.

I höstas var Aftonbladet med när skådespelerskan Tintin Anderzon som första svenska patient behandlades med den nya lasertekniken Zyoptix. Operationen tog ett par minuter.

Tekniken är en vidareutveckling av Lasik, den vanligaste laserbehandlingen i dag. Till skillnad från Lasik som slipar ner hela ytan under hornhinnan lika mycket, kan Zyoptix slipa olika punkter i ögat olika mycket.

Synskärpan blir optimal

- En skräddarsydd behandling, som gör att vi kan korrigera olika typer av synfel. Inte bara när- och översynthet, förklarar Rudolph Hahnenberger som introducerade tekniken i Sverige.

En person som har -1,4 i synfel kan ha bättre skärpa på vissa punkter och sämre på andra.

- Värdet från syntavlan är bara ett medelvärde som visar hur många rader vi ser, förklarar han.

Vid normal laserbehandling slipas hela ytan efter det här genomsnittsvärdet.

Det nya precisionsinstrumentet, aberrometern, läser av 90-150 punkter i ögat. Värdena behandlas i en dator som gör en topografisk karta över hornhinnan.

Lasern scannar sedan av ytan och slipar varje punkt utifrån sitt specifika värde.

Synskärpan blir optimal.

Bättre syn än normalvärdet

Normalvärdet för perfekt syn är 1,0 och innebär att vi ser tio rader på en vanlig syntavla. Av de hundra som provat Zyoptix har flera fått ännu bättre syn; 1,3.

- En patient fick faktiskt en skärpa på 2,0, men han föll tillbaka till 1,6 efter några veckor, vilket är smått fantastiskt, säger Rudolph Hahnenberger men tillägger att det är överkurs.

Det viktiga för de flesta är att de klarar sig utan glasögon och det gör alla.

- Sju-åtta patienter har behövt korrigera med en ny operation, men det får man räkna med efter all laserbehandling, påpekar han.

Endast en har haft besvär efter operationen. Han besväras av så kallade halofenomen när det är mörkt. Det blir som en gloria runt saker och ting.

Det kan hända personer som får stora pupiller i mörker enligt kliniken som nu är extra noga med att mäta pupillerna före eventuell behandling.

Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM