Deltagarna verkar inte ha uppfattat att det är opassande att kräva lägre skatt

NYHETER

Världen är komplicerad.

Möjligen är det därför 1 maj-firandets slagord inte längre klingar lika tonsäkert som de gjorde när svart var svart och vitt var vitt.

Från talarstolen på Norra Bantorget meddelade LO-distriktets ordförande Sylvia Lindgren att det är dåligt att sänka skatten. Hur korkad får man egentligen vara, undrade hon.

Lika säkra var oppositionsborgarrådet Annika Billström och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin:

- Vi ska säga ifrån när grannen gnäller på skatten.

Privatvård för Persson

Tyvärr hade inte alla demonstrationsdeltagare uppfattat att det är både korkat och opassande att kräva sänkt skatt.

Väl medvetna om att den höga skatten på starköl håller på att flytta svenska bryggerijobb utomlands framförde exempelvis Livsmedelsarbetareförbundet önskemålet "Vi vill ha dansk ölskatt".

Bygg-ettan var lika okunnig. Men de vill sänka momsen på byggvaror och byggtjänster, "Sänk byggmomsen nu". 30 procent av statens skatteinkomster kommer från moms och är normalt något som socialdemokraterna tycker är bra. Den betalar nämligen viktiga saker som exempelvis statsbidrag till kommuner och landsting.

Ännu gråluddigare blev det på kvällen när Rapport avslöjade att Göran Persson behandlas på privata Sophiahemmet för sina ryggbesvär. Eftersom regeringen gjort den privata vården till en av sina främsta måltavlor är det intressant att statsministern hamnar där när han har problem.

Så ser det ut i Sverige

Persson har remitterats till Sophiahemmet av regeringskansliets företagshälsovård. Den har upphandlats av hälsoföretaget Feelgood. Även om statsministern själv trodde att han gick till Lantbrukshälsan såg han inget konstigt i det.

Och det är det inte heller. Det finns nämligen inte längre någon företagshälsovård värd namnet som inte bedrivs i privat regi. Två av de största företagen är Previa, ägt av börsnoterade Capio, och Feelgood, också det börsnoterat. Inte ens om statsråden väljer Länshälsan i Stockholm undviker de företagshälsovård i aktiebolagsform.

Så ser det ut i Sverige och den intressanta frågan är om det är dåligt. Svaret beror sannolikt på vilket ideologiskt facit man använder sig av. Men utan privata hälsobolag skulle det i alla händelser inte finnas någon företagshälsovård alls.

Fienden ser inte längre ut som när de röda fanorna broderades och kampsångerna komponerades. Kanske är det därför 1 maj alltmer tenderar att bli en familjefest bland andra där korven, ölen och hoppborgen är lika viktiga som talen och parollerna.

Genrep inför valet

Utan komplicerade faktorer som företagshälsovård och vissa önskvärda skattesänkningar var årets 1 maj en generalrepetition inför valet.

Moderatledaren Bo Lundgren påpekade i ett internettal inspelat i stugvärmen att det i dag återstår 501 dagar till det slutgiltiga slaget om väljarnas gunst. Detsamma gjorde statsministerns närmaste man, statssekreterare Pär Nuder, i Sollentuna.

Enigheten sträckte sig alltså så långt som till att valet äger rum den 15 september nästa år. Däremellan ligger en svartvit avgrund där allt färre känner igen sig.

ARTIKELN HANDLAR OM