”Protestera mot EU”

Schyman tänker själv demonstrera under toppmötet i Göteborg

NYHETER

MALMÖ/ SIMRISHAMN

Vänsterledaren Gudrun Schyman uppmanar svenska folket att demonstrera mot EU-toppmötet i Göteborg.

- Jag kommer själv att vara där och delta i protesterna, säger hon.

Foto: KRISTER HANSSON
UPP TILL KAMP Vänsterledaren 1 maj-talade både i Malmö och hemma i Simrishamn. I hemstaden samlades hela 500 personer för att lyssna på Gudrun Schyman, som manade till demonstrationer under EU-toppmötet i Göteborg i juni. - Den breda allmänheten måste visa att den inte accepterar hur EU-samarbetet utvecklas, sa Schyman, som själv tänker marschera i Göteborg.

En ensam polisman guidade vänsterpartiets demonstrationståg genom Malmö. Efter förra helgens gatukravaller höll Malmöpolisen låg profil.

Gudrun Schyman tycks ha vind i seglen. Aldrig tidigare har vänsterpartiets första majtåg i Malmö lockat så många deltagare.

Närmare 2 000 personer följde efter vänsterledaren i gårdagens demonstration. Rekord.

- Jag tror att många känner oro för vad som håller på att hända med demonstrationsfriheten efter det som inträffade förra helgen, säger Gudrun Schyman.

Oro för ökad polisbrutalitet

- Jag har själv fått e-post från oroliga föräldrar som är upprörda över polisens agerande.

Hela demonstrationen präglades av sammandrabbningen mellan polis och demonstranter vid EU-ministermötet i Malmö förra helgen. Många var upprörda över det som de kallar "polisbrutalitet".

- Det finns en berättigad oro för en ökad brutalisering inom polisväsendet. Jag har själv sett överreaktioner från polisens sida i samband med olika demonstrationer, säger Gudrun Schyman.

Uppmanar till protester

- Polisen beskriver ofta unga människor som oseriösa demonstranter. Det är en mycket märklig hållning gentemot ungdomar som drivs av ett stort samhällsengagemang.

Vänsterledaren kommer själv att resa till Göteborg i samband med EU-toppmötet i juni och delta i demonstrationerna.

- Så många som möjligt bör delta i protesterna och i de seminarier som anordnas under mötet, säger hon.

- Det behövs en ordentlig kritik mot det sätt på vilket unionen byggs. Den breda allmänheten måste visa att den inte accepterar hur EU-samarbetet utvecklas.

"De flesta kommer hit för min skull"

En ensam polisman - med namnbricka - guidade i går demonstrationståget genom Malmö. P-vakter, för dagen "trafikanvisare" i neongula västar, dirigerade trafiken.

Kravallpolisen höll sig i bakgrunden på gatorna runt Möllevångstorget.

- Vi tycker att det räcker så här. Vi behöver inte vara fler, säger polisinspektör Kenny Kullander som ledde tåget.

Även i hemstaden Simrishamn lockade Gudrun Schyman stora skaror åhörare. Cirka 500 personer hade samlats på Hamnplan för att lyssna på vänsterledaren - enligt polisen tre gånger fler än som deltog vid socialdemokraternas majfirande några timmar tidigare.

- Jag tror att de flesta kommer hit för min skull. De vill höra mig prata nu när jag har flyttat tillbaka till Simrishamn, säger Gudrun Schyman.

Magnus Ringman

ARTIKELN HANDLAR OM