Därför vill EU bidra till fred borta i Asien

Frågor och svar om Korea-konflikten

NYHETER

Korea är en familj som splittrats.

Andra järnridåer mellan öst och väst har gått upp - men inte den mellan Pyongyang och Söul.

Den är svårrubbad.

Foto: AP
GRÄNSEN Sydkoreanska soldater patrullerar gränsen mellan Nord- och Sydkorea längs den demilitariserade zonen vid 38:e breddgraden. Under två dygn försöker nu Göran Perssons att skynda på fredsprocessen i det delade Korea.

Vad skiljer Nordkorea och Sydkorea åt?

Egentligen bara gränsen vid 38:e breddgraden. Visst är de just nu två skilda världar. Nordkorea är en hermetiskt tillsluten kommunistisk diktatur i armod och Sydkorea en relativt demokratisk republik som har världens elfte starkaste ekonomi. Men koreanerna är ett folk, med en historia, en kultur, ett språk. Den nordkoreanska dialekten skiljer sig från den i Sydkorea, men alla skulle förstå varandra - om de fick träffas.

Varför krigar de, om de är samma folk?

Efter andra världskriget blev landet, i likhet med exempelvis Tyskland, ett offer för kalla kriget. Japanerna (som härskat nästan hela 1900-talet) lämnade Korea 1945. Sovjet inrättade sig i den norra delen, USA i den södra. De kunde inte enas om hur ett fritt Korea skulle styras och landet delades. Pyongyang blev huvudstad i norr, Söul i syd.

Kan Korea återförenas?

Det är inte otänkbart, men kommer i så fall att ta lång tid. Ett toppmöte har ägt rum och i somras kunde världen se det historiska handslaget mellan den nordkoreanske ledaren Kim Jong Il och sydkoreanske presidenten Kim Dae Jung (som fick Nobels fredspris för att han reste till Pyongyang). Men så mycket konkret kom inte ut av mötet. Därefter har ett antal ministermöten hållits - men några har också inställts.

Om andra östländer kunde kräva demokrati, varför inte nordkoreanerna?

Det finns ingen opposition. Västvärlden är okänd för nordkoreanerna. Det är förbjudet att ringa, skriva brev, lyssna på radio och se utländsk tv. Människor fostras i en ideologi som kallas "juche", vilket betyder ungefär "självtillit". I Nordkorea klarar man sig själv, heter det. Lojaliteten med partiet är vägen till lycka, och störst av allt är ledaren Kim Jong Il som tillägnas en närmast religiös dyrkan.

Varför är Koreafrågan något EU ska bry sig om?

Det finns skäl. EU ger bistånd till Nordkorea. De flesta tror att Nordkorea förfogar över kärnvapen. Hela världen tjänar på att de inte används. USA har besökt Nordkorea och fört samtal, men den nya regeringen Bush visar svalt intresse för fredsprocessen.

Spelar det någon roll vad svensken Persson säger till diktatorn Kim Jong Il?

Kanske inte. Men EU anser att om Sydkorea önskar stöd för att fortsätta fredsprocessen bör man inte vända bort ansiktet, även om det spelar liten roll vad EU gör eller inte gör.

När en västledare för första gången reser till Nordkorea - är det inte också en propagandaseger för diktaturen?

Jovisst. Göran Persson har dock i uppdrag att kritisera Nordkorea och ta upp känsliga frågor som mänskliga rättigheter, ekonomiska reformer och missiler.

Persson har två hektiska dygn i Korea

Kerstin Weigl