Anna Lindh varnar för ny kapprustning

NYHETER

LOS ANGELES

I går kom klartecknet som den amerikanska vapenindustrin väntat på.

George W Bush tänker satsa på ett omstritt robotförsvar för att skydda landet mot kärnvapenanfall.

- Det här kan utlösa en ny kapprustning, säger Sveriges utrikesminister Anna Lindh.

Foto: AP
Den svenska utrikesministern är kritisk till president Bushs satsning på robotförsvar.

Klartecknet kom i Bushs första stora tal om försvaret. Han kallade beslutet för "en klar och ren brytning med det gamla". Och han varnade för att nationer som Irak har ersatt Sovjet som hot mot USA.

- Till skillnad från det kalla kriget kommer dagens största hot inte från de tusentals missiler som fanns i Sovjets händer, utan från ett mindre antal missiler i stater där terror och utpressning är del av det dagliga livet.

"Stärker globala säkerheten"

Bush gick aldrig in på detaljer kring robotskölden National Missile Defense (NMD) men klargjorde att uppbyggnaden av systemet är den viktigaste försvarsfrågan för USA.

- Det kommer att stärka den globala säkerheten. Våra främsta vetenskapsmän kommer att anlitas för att ta fram systemet, sa Bush.

"Köper en kalkon"

Uttalandet möttes i går av kritik, både inom och utanför USA:s gränser.

- Vi är rädda för att presidenten köper en kalkon. Det finns inte ett uns av bevis för att robotskölden fungerar, sa demokraten Tom Dashle.

Även i Ryssland möttes beslutet med missnöje.

- Den planerade amerikanska robotskölden är ett hot mot den globala säkerheten, säger Dmitrij Rogozin, ordförande i det ryska parlamentets utikesutskott till AP.

Han varnade samtidigt för att Ryssland kan komma att säga upp Start 2-avtalet om kärnvapennedrustning om USA bryter det nästan 30 år gamla ABM-avtalet.

Sydkoreas president Kim Dae-Jung bad i en officiell kommentar Bush att noga rådgöra med de allierade om planerna på en robotsköld. Han bad också Bush att "vidta åtgärder för att stärka världsfreden".

Kinesiska myndigheter gjorde ingen officiell kommentar men den statliga nyhetsbyrån Nya Kina citerade ett flertal kritiker.

- Analytiker säger att USA:s planer på att bygga ett antirobotsystem inte bara kommer att utlösa en ny kapprustning och sprida massförstörelsevapen utan också hota världsfreden och säkerheten i det tjugoförsta århundradet, skriver Nya Kina enligt AP.

Samtidigt välkomnas beslutet både av Tysklands utrikesminister Joschka Fischer och Natos generalsekreterare George Robertson, uppger BBC.

- Presidenten gör rätt i att fokusera på de här frågorna och jag välkomnar hans löfte om att samtala med de allierade, säger George Robertson.

Magnus Sundholm, Andreas Alfredsson