Grönland nästa för Skinnarmo

Går 500 kilometer över en stor glaciär

NYHETER

Mitt i sommarhettan ger sig Ola Skinnarmo, 28, och kompisen Torkel Ideström, 30, till Grönland.

Där väntar 40-gradig kyla, dramatiska glaciärsprickor och bitande blåst.

Båda tycker att det ska bli underbart.

Foto: TOMMY MARDELL
På nya äventyr Farligast på havet för Ola Skinnarmo och Torkel Ideström är inte isbergen utan ofrivilliga möten med containrar från lastfartygen, som surrats dåligt och halkat överbord.

Ola Skinnarmo, Sydpolen- och Nordpolenresenär, och Torkel Ideström, Sverige runt-resenär, har känt varandra sedan fjäll- och vildmarksledarkursen i Malung på 90-talet.

De vet att båda kan allt som behövs.

- Vi seglar med en 47,7 fots segelbåt, en Bénéteau, från Göteborg den 23 juli, säger Ola Skinnarmo.

Då har båda ätit upp sig till ca 90 kg. Det behövs. Packningen, som de ska dra tvärs över Grönlandsisen i Nansens fotspår, väger lika mycket. Per person.

- Just nu tränar vi segling. När jag började med äventyrsresorna så var det för att jag hela tiden skulle få lära mig något nytt. Dessutom gillar jag vatten i fast form.

Heimerson är också med

Med sig har de en besättning på en sex-sju man och en kvinna, Annika Norlén, numera gift med Torkel. Olas sambo, Kajsa Zetterquist, stannar hemma.

Efter tre veckor landstiger de i Umvik och där åker besättningen, däribland Staffan Heimerson, krönikör i Aftonbladet, hem. Båtägaren med ny besättning fortsätter till New York.

Sedan börjar äventyret om.

På mindre än en månad ska Ola och Torkel ta sig tvärs över Grönland, längs 64:e breddgraden, för att i mitten på september paddla över fjorden och nå fram till Nuuk.

Klättrar upp till 2 500 meters höjd

- Vi ska ta oss brant uppför inlandsisen till 2 500 meters höjd. Det är världens näst värsta uppförsbacke. Den värsta var backen upp på Sydpolen, säger Ola Skinnarmo.

Lägg därtill att de släpar på alla förnödenheter, mat, tält, sovsäckar, utrustning mm.

- Nu har vi ätit upp oss. Men allt eftersom vi åker, så tappar vi i vikt och packningen blir lättare. Det blir nedförsbacke och medvind. När vi kommer fram till Nuuk så har vi tvättbrädesmagar igen.

Den här gången väntar de inga möten med isbjörnar.

- Det finns inte så många här. Och de som finns tar eskimåerna hand om.

Försiktigtvis har de med sig vapen.

Gevär den här gången.

Pistoler är inte tillåtna på Grönland.

Så här ser en arbetsdag på isen ut:

Anita Hansson