Persson mötte Nordkoreas ledare

Talade om mänskliga rättigheter och robotförsvar

NYHETER

PYONGYANG

I morse landade statsminister Göran Persson i Nordkorea för att tala om återförening mellan Nord- och Sydkorea.

Han togs emot av hundratals barn med blommor, flaggviftande, utkommenderade ortsbor och militärparader.

Aftonbladets Kerstin Weigl rapporterar på plats.

Foto: AP
Statsminister Göran Persson fotograferas med nordkoreas ledare Kim Jong Il (t h) före deras möte i dag. Till vänster på bilden syns EU-kommissionären Chris Patten, längst till höger EU:s ansvarige för säkerhetsfrågor Javier Solana.

Syftet med den Perssonledda EU-delegationen är att försöka bidra till försoning mellan de koreanska staterna.

Samtalen mellan Persson och Nordkoreas ledare kretsade inte bara kring den möjliga återföreningen mellan Nord- och Sydkorea.

- Förutom återföreningsprocessen har vi diskuterat mänskliga rättigheter och ekonomiska reformer, sade Persson efter mötet.

- Vi har också talat om policyn för robotförsvar och har gjort klart att vi inte har någon avsikt att lägga oss i samtalen mellan USA och Nordkorea.

"Livligt och öppet samtal"

För Aftonbladets utsände i Nordkorea, Kerstin Weigl, beskriver Persson mötet med den Nordkoreanske ledaren som "livligt och öppet".

- Vi har haft ett livligt och öppet samtal mellan två politiker från två skilda världar, sade Persson till Aftonbladets utsände.

Kerstin Weigl beskriver Perssons första dag i Nordkorea som rörig och kaotisk. Den svenske statsministern är bevakas hårt av journalister från hela världen och agendan för hans hektiska dygn i Korea ändras hela tiden.

I Nordkorea finns det inte någon statschef. President är fortfarande den avlidne ledaren och presidenten Kim Il Sung.

Hans son och nuvarande ledaren i Korea, Kim Jong Il, har inga statliga funktioner, utan är ordförande i kommunistpartiet och ordförande i den permanenta militärkommittén.

Detta är ett av flera exempel på hur svårt det är att diskutera med den så slutna staliniststaten.

Ville inte kommentera Bush

Persson och EU-delegationen, bestående av utrikeskommissionären Chris Patten och "utrikesministern" Javier Solana, tänker förutom försoning ta upp frågor om Koreas kärnvapenprogram och tillverkning samt export av robotar. De nordkoreanska vapnen säljs bland annat till länder i Mellanöstern.

I går släppte den amerikanske presidenten George W Bush bomben att USA tänker satsa på ett robotförsvar för att skydda landet mot kärnvapenanfall. Detta bryter mot det 30 år gamla ABM-avtalet om robotavtal som USA har undertecknat, något som stora delar av omvärlden i daga reagerat mycket starkt emot.

Men Göran Persson valde i dag att inte kommentera president Bushs upprustningsplaner.

- Jag har suttit i ett flygplan hela natten och vet ingenting om det här, svarade Persson på de amerikanska journalisternas hetsiga frågor.

Lade ner krans

På väg från flygplatsen till Pyongyang stannade Perssons kortege vid en gigantisk staty av Kim Il Sung där han lade ned en krans.

Regin vid ankomsten var av klassiskt kommuniststatsmodell, som man inte ser någon annan stans längre.

Ett tusental utkommenderade ortsbor, kvinnorna i bjärt färgade folkdräkter, viftade enligt instruktion med sin skära plastblommor, en söt skräckslagen liten flicka gav Persson en blombukett, enheter ur alla tre försvarsgrenarna paraderade med precision och en militärorkester smattrade EU:s så kallade nationalsång.

Persson leddes upp till ett litet podium för att fotograferas med ryggen mot de utkommenderade civilpersonerna. Det verkade konstigt tills det stod klart att han på alla bilder kommer att ha Kim Il Sung blickande över axeln från ett jätteporträtt på den slitna flygterminalen.

Persson uppsökte ledaren Kim Jong Il för en artighetsvisit. Nästa gång de skulle träffas var vid banketten.

Förhandlingarna under onsdagen skulle föras med Kim Yong Nam, som är nummer två i Nordkoreas hierarki.

Först på torsdagen kommer Persson och hans delegation att sätta sig vid förhandlingsbordet med Kim Yong Il.

Caroline Olsson, Claes Thunblad, TT

ARTIKELN HANDLAR OM