Så får du anstånd med deklarationen

NYHETER

Har du drabbats av total deklarationspanik?

Bröt du benet på väg hem från jobbet, sitter du fast i Las Palmas eller har dina barn hamnat på sjukhus?

Lugn bara lugn - i så fall måste du faktiskt inte lämna deklarationen i dag.

Egentligen skulle du redan ha ansökt om anstånd. Men det går faktiskt fortfarande bra, åtminstone om du har särskilda skäl.

Dessa skäl är dock svåra att precisera exakt, och skattemyndigheten bedömer från fall till fall vad som ska gillas och inte.

- Det finns alltid möjligheter att få anstånd. Vi försöker vara snälla och förstående, säger Caroline Bergkvist, skatteinformatör på skattekontoret i Göteborg, till aftonbladet.se.

Deadline vid midnatt

Om du ringer till skattemyndigheten före midnatt och talar om varför du inte hinner lämna din deklaration så kan du beviljas anstånd fram till den 15 maj.

Det centrala telefonnumret är 0771-567 567.

Ansökan om anstånd kan också göras både per brev och mail. Skriv ditt namn, personnummer och varför du inte hinner - men se till att ditt skattekontor får meddelandet i dag.

I morgon ges inga anstånd längre.

Skulle ditt skäl inte bedömas som giltigt måste du betala en förseningsavgift. Den ligger på 500 kronor om du lämnar deklarationen mellan den 3 maj och den 31 juli. Lämnar du efter dess kostar det dig 2 000 kronor.

Sjukdom giltigt skäl

Ett exempel på ett giltigt skäl är sjukdom, enligt Caroline Bergkvist.

- Sjukdom är alltid okej, även om man kommer in med deklarationen den 5 eller 7 maj.

Hur sjuk måste man vara?

- Det finns ingen skala, det är upp till det egna samvetet. Men det ska ju finnas ett samband mellan sjukdomen och att du inte kan lämna deklarationen.

Ofta krävs det också att du kan visa upp ett läkarintyg i efterhand.

Skulle du ha kommit hem från semestern i dag, men sitter fast på flygplatsen på Mallorca eller Kanarieöarna, så duger det också i skattemyndighetens ögon.

- Det är egentligen gränsfall sett till lagens bokstav. Fast jag tror inte att någon skulle neka ett anstånd på den grunden, säger Caroline Bergkvist.

Olycksfall eller dödsfall inom familjen är också godtagbara skäl.

Vilka skäl är då inte giltiga? Att man slarvat bort deklarationen, inte orkar eller inte hinner deklarera duger inte, säger Caroline Bergkvist.

Och om hunden tuggat sönder blanketten?

- Tja... det är kanske olika. Men här i Göteborg hade vi nog köpt den förklaringen med ett leende.

Maria Saving