”Svensken sköts till döds av polisen”

NYHETER

Den 31-åriga man från Umeå som dödades i Haiti för en månad sedan sköts till döds av polisen.

Det bekräftar den svenska ambassadören Hans Linton för aftonbladet.se i dag.

- Vi har mycket säkra uppgifter som säger att polisen sköt honom.

Haiti är ett av världens farligaste länder, skjutningar på öppen gata är ingen som helst undantagsföreteelse. Den 3 april föll en 31-årig svensk man från Umeå offer för skottlossningen. Han dödades på en gata i Haitis huvudstad Port Au Prince.

Polisen på Haiti talade om att svensken hamnat i bråk och att det uppstått skottlossning. Men någon gärningsman nämndes aldrig i sammanhanget.

- Mycket har varit oklart kring det här. Nu har vi mycket säkra uppgifter som säger att det var polisen som sköt honom, säger Hans Linton, svensk ambassadör på Haiti.

Den 31-årige svensken var på en fjortondagars semesterresa till Dominikanska Republiken, då han bestämde sig för att göra en avstickare till Haiti. Han har själv aldrig förekommit i något brottsregister, tvärt om beskrivs han som mycket skötsam.

”En av världens farligaste länder”

- Det här skulle tyvärr kunna hända vem som helst. Haiti är en av världens farligaste länder. Banker och butiker bevakas av personer med avsågade hagelgevär, så skottlossning är inte speciellt ovanligt i de här trakterna, säger Linton.

Han har nu vänt sig till Haitis utrikesdepartement och begärt en utredning av dödsskjutningen.

- Först när vi fått in den kan vi fatta beslut om hur vi ska reagera från svensk sida, säger Hans Linton.

När Umeåbon hittades död hade han inga id-handlingar på sig, utan bara ett bankkort. Enligt polisen i Haiti tyder detta på att svensken utsatts för ett rånmord.

Den avlidnes kropp transporterades nyligen hem till Sverige.

Claes Thunblad