Var tredje färgad får nobben av taxi

Nu granskas två taxiföretag av diskrimineringsombudsmannen

NYHETER

Var tredje svart i Stockholm har nekats taxi på grund av sin hudfärg, avslöjade Aftonbladet.

Nu granskar DO två stora taxiföretag där förare vägrat ta upp färgade passagerare.

På fredag är Taxi Stockholm och Taxi Kurir, två av de största bolagen, uppkallade till diskrimineringsombudsmannen för ett möte.

- Vd från respektive bolag kommer hit på vår begäran med anledning av Aftonbladets uppgifter, säger Katri Linna, ställföreträdande DO.

Taxibolagen kontaktades av DO efter artiklarna i slutet av mars.

- Vi får undersöka hur de själva ser på detta. Vi ser också gärna att de själva kommer med förslag, säger Katri Linna.

- Vi upplever att företagen tar detta på allvar. Ingen har försökt förneka att det finns ett problem.

10 av 25 chaufförer diskriminerar

Enligt Aftonbladets undersökning har var tredje svart person i Stockholm upplevt att han eller hon nekats en taxi på grund av sin hudfärg.

Var femte har fått kommentarer från taxichaufförer på grund av sin hudfärg. Var tredje av dem som bor i invandrartäta förorter brukar ha problem att beställa taxi till sitt hem via telefon.

Månaderna innan artiklarna publicerades talade Aftonbladet med 25 förare på Stockholms två största bolag, Taxi Stockholm och Taxi Kurir. Förarna visste inte att de blev intervjuade.

Tio av de 25 chaufförerna berättade att de gör åtskillnad på grund av hudfärg när de ska ta upp kunder på gatan. Ytterligare åtta sa att de känner till kolleger som diskriminerar svarta, men förnekade att de själva gör någon åtskillnad.

- Några negrer kommer inte in i bilen över huvud taget, sa en taxichaufför.

- Ser jag tre svarta killar en kväll så släcker jag skylten, berättade en annan.

Skyller på andra faktorer

Normalt tar DO bara upp ett fall efter en direkt anmälan. Men efter att ha läst undersökningen valde man att agera direkt.

- Problemet är förstås att det här är svårt att komma åt. Det finns sällan vittnen och man skyller på andra faktorer, säger Katri Linna.

- Det är också viktigt att man uppmärksammar att det faktum att man har chaufförer som är invandrare inte alls är någon garanti för att det inte sker diskriminering.

DO rekommenderar varje person som nekas att åka taxi och misstänker att det beror på hudfärg att göra en anmälan. Antingen till polisen eller till DO - eller både och. Det är ett brott att inte ta upp någon på grund av hudfärg.

- DO kan inte bötfälla någon. Men den enskilde chauffören kan straffas i domstol.

På DO väntar man sig nu i första hand att respektive taxiföretag gör klart för alla sina chaufförer vad lagen säger om att neka passagerare att åka och på allvar går igenom vad lagen säger om att diskriminera.

Caroline Olsson