Läkare dömd till fängelse för sexbrott

Hade sex med 16-årig flicka och 17-årig pojke

NYHETER

Ett års fängelse. Det blev på onsdagen domen för den 44-årige läkare som anklagats för sexuellt utnyttjande.

Läkaren har tidigare förbjudits att ha minderåriga i på besök.

Han har också fått sin legitimation indragen men trots det fått flera läkarjobb på sjukhus.

44-åringen har i flera år varit ett gissel för Socialstyrelsen, som för flera år sedan utfärdat särskilda restriktioner för att han inte skulle kunna jobba på sjukhus.

Övergreppen läkaren nu dömts för i Stockholms tingsrätt skedde samtidigt som han stod anklagad för ett antal andra liknande fall.

Läkaren hade sexuellt umgänge i sin bostad med en 15-årig flicka och en 17-årig pojke en fredagskväll i november förra året. De båda ungdomarna var berusade.

Dömd till fängelse

Mannen greps, häktades och ställdes in för rätta i mitten av april efter att han återvänt från en tjänst i Norge.

Den 20 april beslutade tingsrätten att mannen skulle genomgå en mindre sinnesundersökning för att avgöra om han skulle dömas till fängelse eller vård. På onsdagen avslutades förhandlingen och mannen dömdes till fängelse.

Övergreppen i november skedde samtidigt som mannen var mitt uppe i en pågående process om liknande fall. Den 44-årige läkaren har flera gånger under slutet på 1990-talet haft sprit- och drogfester för ungdomar i sin lägenhet i centrala Stockholm, vilket har lett till ett så kallat omvänt besöksförbud. Det innebär att han inte får ta emot besök av minderåriga. Efter rättegången i november dömdes han till åtta månaders fängelse, en dom som överklagats.

Mannen har varit ett gissel för den svenska Socialstyrelsen och dess norska motsvarighet Staten Helsetilsyn i flera år. Han har dömts i Norge för stöld av narkotika på sjukhus där han gjort sin AT-tjänstgöring.

Fått sparken flera gånger

I Sverige har han anklagats för liknade tilltag men undersökningar har lagts ner och mannen har fått sparken från flera tjänster. Det har lett till att han i stället kunnat kvittera ut miljonbelopp i skadestånd.

Läkaren tog sin examen i mitten av 80-talet men har i dag ingen legitimation eftersom han inte avslutat sin AT-tjänstgöring. 1987 utfärdade socialstyrelsen särskilda restriktioner för att han inte ska kunna arbeta i Sverige. Trots det har han lyckats få anställning på flera svenska sjukhus och även vid norska sjukhus.

Aftonbladet ( ), TT )