Jan Danielson tystad av SVT

Programledarens maj-tal stoppat

1 av 2 | Foto: MARIA IVANSSON
FICK BARA SITTA OCH LYSSNA Programledaren från "MItt i naturen" skulle hålla första maj-tal i Torsby - om natur och miljö. Men det fick har inte göra för SVT. "Jag känner mig mycket besviken", säger Jan Danielson.
NYHETER

Jan "Mitt i naturen" Danielson fick inte tala på första maj.

Han blev stoppad av arbetsgivaren Sveriges Television.

- Jag känner mig mycket besviken - jag skulle ha talat om natur och miljö, säger Jan Danielson.

Jan Danielson, programledare för SVT:s "Mitt i naturen", skulle ha talat på vänsterns första majfirande i Torsby.

Men han tvingades tacka nej.

En vecka före talet fick han ett e-postmeddelende från SVT där det stod att han inte fick uttala sig i politiska sammanhang.

När Jan Danielson försökte förklara för sina chefer att han inte skulle prata politik fick han bara ett brev med citat från SVT:s regelbok.

- Jag tycker att det var fel av SVT att stoppa mitt tal, det hade ingenting med partipolitik att göra, säger han.

Jan Danielson skulle ha talat om natur, miljö och glesbygdsproblematik. Han hade bland annat tänkt att läsa ett kapitel ur sin bok Bondeboken.

I stället fick vänsteranhängarna i Torsby nöja sig med att en av arrangörerna läste ett stycke av Jan Danielsons text ur Svenska Naturskyddsföreningens årsbok.

Såg fram emot att få tala

- Jag blev väldigt besviken, det här är frågor som ligger mig varmt om hjärtat och jag hade sett fram emot att få prata om detta, säger Jan Danielson.

På Sveriges Television förklarar man att detta är den nedskrivna policy företaget har.

Medarbetare får inte "uppträda på ett sådant sätt att trovärdigheten eller oberoendet sätts i fara". Detta gäller framförallt programledare.

- En programledare som företräder SVT får inte utnyttja sin ställning i syfte att främja politiska partier, säger Fredrik Israelsson, projektledare för Mitt i naturen.

- Men vi förbjuder absolut inte någon att tala på första maj, men då kan man inte samtidigt vara programledare på SVT.

Ämnet spelar ingen roll

Att Jan Danielson skulle ha talat om natur och miljö såg man inte som en för-mildrande omständighet.

- Det spelar ingen roll vad Jan Danielson tänkte prata om, han skulle ha varit huvudtalare och hade ändå förknippats med vänsterpartiet.

Juristen Anders Rune-bjer som var i Torsby på första maj är upprörd över vad han kallar för "SVT:s munkavel" på Jan Danielson.

- Det är en skandal att Sveriges Television tystar ner sina medarbetare. Demokratin mår bättre av diskussion och engagerade medborgare än av tystnad och rädsla, säger Anders Runebjer.

SVT:s policy:

Petra Axlund

ARTIKELN HANDLAR OM