Så här mycket vill de sänka din skatt

Borgerliga blocket presenterar sin ”skuggbudget”

NYHETER

Moderaterna vill skära bort var sjätte skattekrona. Kristdemokraterna nöjer sig med var tionde.

Kan man verkligen skära bort så mycket?

När finansminister Bosse Ringholm för två veckor sedan presenterade regeringens förslag till vårbudget nämndes skatterna inte med ett ord. Den diskussionen har socialdemokraterna och dess samarbetspartners i vänstern och miljöpartiet skjutit upp till i höst.

I den borgerliga oppositionens alternativ, som blev klara i går, spelar skatterna däremot huvudrollen.

Alla fyra partierna skulle, om de fick makten, sänka skatten ordentligt.

Moderaterna vill sänka skatten med 110 miljarder. Det motsvarar en sjättedel av statens skatteinkomster.

Centern och kristdemokraterna går inte lika långt. De drar ner med en tiondel.

I en mellanklass hamnar folkpartiet som sänker de statliga skatterna med drygt en åttondel.

Inget genomtänkt regeringsalternativ

Målet ska vara nått redan 2004, om tre år. Det gör att man med fog kan fråga sig om de borgerliga alternativen är trovärdiga. Lägre skatter betyder att statens inkomster minskar. Lägre inkomster innebär att aktiviteten måste begränsas. Går det verkligen att dra ner den statliga verksamheten med femton procent på tre år?

Det är inget genomtänkt regeringsalternativ som de forna regeringskamraterna i den borgerliga fyrklövern presenterar. Tvärtom skiljer sig skatteförslagen rejält åt i både omfattning och utformning.

Säger nej till maxtaxa

Dock finns några gemensamma drag värda att notera.

Inkomstskatten Alla vill sänka inkomstskatten ordentligt. Ingen tycker om den kompensation för den obligatoriska pensionsavgiften löntagare fått av regeringen och dess stödpartier. I stället sänks skatten genom bland annat höjda grundavdrag.

Höginkomsttagare kan se fram emot att värnskatten, fem procent extra på inkomster över 33 720 kronor i månaden, sänks om de borgerliga vinner valet.

Fastighetsskatten

Samtliga vill på lång sikt avskaffa skatten. Fram till dess ligger taxeringsvärdena kvar på samma nivå som förra året. Det förlorar omkring hälften av landets småhusägare på. Resten får plus i plånboken.

Barnen

Inget parti säger ja till regeringens maxtaxa på dagis utan vill i stället införa ett avdrag för styrkta barnomsorgskostnader. Det ökar valfriheten. Alla vill dessutom minska stressen genom att göra det billigare att köpa exempelvis städhjälp. Flera vill införa ett särskilt barnavdrag.

Bokmalar väljer folkpartiet och kristdemokraterna. Den som bara vill bo billigare kan ta vilket parti som helst.

ARTIKELN HANDLAR OM