Elklockan stör din nattsömn

Forskare: Testpersonerna kände sig lite tröttare

1 av 2 | Foto: MICKE SÖRENSEN
Ursömnig Tester visade att människor som sovit i elektromagnetiska fält, jämförbara med en elväckarklockas, kände sig inte riktigt utsövda.
NYHETER

Väckarklockan stör sömnen - även när den är tyst.

De elektromagnetiska fälten runt klockan tycks korta ner den viktiga djupsömnen.

- Frågan är vad det leder till på sikt, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt som ligger bakom upptäckten.

Elöverkänsliga personer har ofta klagat över trötthet.

Sömnforskarna på Karolinska Institutet i Solna ville undersöka om det kunde bero på sängkammarmiljön.

Om elektriska väckarklockor, datorer och andra eldrivna apparater möjligen verkligen kunde påverka sömnen.

Sämre sömnkvalitet

De skapade ett elektromagnetiskt fält som 45 fullt friska testpersoner fick ha under sängen i två omgångar.

Varken testpersonerna eller forskarna visste om strömmen var påslagen eller inte, skriver Dagens Medicin i sitt senaste nummer.

- I första omgången reagerade en majoritet av dem som sovit med aktiverade fält. Inte mycket, men de kände sig lite tröttare, som om de sovit för lätt, säger Torbjörn Åkerstedt.

Kurvorna som registrerade sömnen visar att de fick sämre kvalitet på djupsömnen, den del av sömnen som hjälper personen återhämta sig.

- Andra omgången var inte lika tydlig. Vi såg en kvalitetsförsämring av sömnen under första delen av natten, men det var inget testpersonerna tycktes märka av, säger han och påpekar att det ännu är för tidigt att dra några slutsatser av studierna som ännu inte publicerats.

- Vi ser inga dramatiska effekter, men det intressanta för oss är att elektromagnetiska fält tycks påverka kroppen, påpekar Torbjörn Åkerstedt och planerar redan nya försök.

Elektrisk väckarklocka

Dels med elöverkänsliga personer, dels med starkare ström.

Strömstyrkan i testen var lågfrekvent och låg på 1-2 mikrotesla vilket kan jämföras med att sova nära en elektrisk väckarklocka eller en hiss som är igång precis utanför sovrummet.

Rent logiskt torde mobiltelefoner och annan apparatur med högfrekvent strålning ge större effekt, men detta går alltså inte att svara på förrän forskarna undersökt saken närmare.

Caroline Hougner