”Nu måste vi ta tag i det här”

Belgiska politiker otåliga att ta över ordförandeskapet

NYHETER

BRYSSEL

Det är två månader kvar på svenska ordförandeskapet. Men belgarna vill redan ta över EU-ledningen.

Belgarnas kupp I går invigde Louis Michel och Guy Verhofstadt, Belgiens utrikes- och premiärminister, ordförandeskapet i EU. Enligt Sveriges EU-ambassadör Gunnar Lund är det kutym att vänta med det till efter det sista toppmötet.Foto : YVES HERMAN

Guy Verhofstadt och Louis Michel, Belgiens premiär- och utrikesminister, invigde i går sitt ordförandeskap inför häpna Brysselkorrespondenter.

- Det har blivit sed att man inviger sitt ordförandeskap i god tid.

Men utrikesminister Anna Lindh invigde det svenska ordförandeskapet inför Brysselkorrespondenterna på sedvanligt sätt, bara två veckor innan Sverige tog över efter fransmännen.

- Det är kutym att låta det sista toppmötet ha ägt rum innan man tar över, säger Gunnar Lund, Sveriges EU-ambassadör, med tyglad irritation. Jag tycker det vore sunt att återgå till den praxis och låta ordförandeskapet köra färdigt.

Euron första prioritet

Varför så bråttom att bli av med svenskarna? Belgarnas första prioritet är euron. Den gemensamma valutan införs i mynt och sedlar den 1 januari 2002. Sverige står utanför EMU och har alltså inte kunnat göra så mycket för att delta i förberedelserna.

Indirekt säger belgarna också att Sverige inte klarar de känsliga frågorna i utvidgningen:

- Jordbruket och arbetskraftens fria rörlighet ska vi försöka lösa, säger Guy Verhofstadt.

Rätten att få flytta fritt för arbetare har svenskarna hoppats att reda ut före 1 juli när belgarna tar över.

Men det tror belgarna lika litet på som att man ska få ett slutdatum för förhandlingarna med de nya medlemmarna vid toppmötet i Göteborg. Det hade Göran Persson hoppats kröna det svenska ordförandeskapet med.

- Det viktigaste är att få reda ut de svåraste förhandlingarna. Ett slutdatum är inte lämpligt ännu.

Bodström imponerar inte

Inte heller är belgarna imponerade av justitieminister Thomas Bodströms framsteg att lösa asyl- och invandringsfrågorna.

Dem ska belgarna ta hand om och skapa en EU-åklagare på samma gång.

- Det har gått två år sen besluten fattades om en gemensam asyl- och invand-ringspolitik. Nu är tiden mogen för att ta tag i sakfrågorna, säger Verhofstadt.

Emily von Sydow

ARTIKELN HANDLAR OM