Polisen vägrar att märka hjälmarna inför EU-mötet

1 av 2 | Foto: Foto: PETER KNOPP
NYHETER

Polisen vägrar att märka hjälmarna inför EU-mötet i Nyköping. Tidsbrist, lyder motiveringen.

Grön Ungdom erbjuder sig nu att gratis märka hjälmarna.

– Det är bara trams. Vi tar inte emot hjälp, säger Per Fryksén, länspolismästare i Södermanland.

Språkrören Zaida Catalan, 20, och Gustav Fridolin, 18, säger att Grön Ungdom kan betala för inköp av siffror att klistra på polisens hjälmar.

– Vi har även flera medlemmar som kan hjälpa till med att på kort tid utföra detta. Polisen hävdar ju som främsta skäl att den inte har tid. Det känns mest som en bortförklaring. Polisen verkar uppenbarligen vilja vara utan nummer, säger Gustav Fridolin.

Internutredning

De reagerade båda skarpt när de såg vad som hände vid finansministrarnas möte i Malmö. Flera polismän som deltog i bevakningen misstänks för övervåld. En internutredning ska visa vad som gick snett och vilka polismän som eventuellt begått brott. Eftersom polisernas hjälmar var onumrerade talar det mesta för att det blir svårt att identifiera polismännen.

– Det visar hur polisen prioriterar. Polisen väljer att skydda poliser som utövar övervåld genom att slå och dra folk längs marken i stället för att skydda allmänheten, säger Zaida Catalan.

Efter EU-mötet i Malmö kom krav på numrerade hjälmar från flera håll.

– Vi har justitieminister Bodström bakom oss i vår åsikt. Det känns konstigt att höra hur vissa poliser resonerar.

Har fått flera brev

Vid polismyndigheten i Södermanlands län har man fått ett antal brev från privatpersoner som erbjuder polisen gratis hjälp med att numrera hjälmarna. Samtliga har fått nobben.

Fredrik Engström