Han lurade 26 olika postkontor

Bedragare åtalas - tog ut 500 000 kronor på falska obligationer

1 av 3 | Foto: POLISEN
4 SEPTEMBER förra året slog bedragaren till mot postkontor i Tumba,Tullinge centrum och Hallunda torg. Mannen fotograferas på ett av kontoren.
NYHETER

Ibland bar han hatt, ibland keps och ibland hade han skägg och mustasch.

Men postkontorens kamera fångade honom ändå när han tog ut vinstpengar på falska obligationer - 26 gånger.

Nu åtalas den notoriske bedragaren för att ha lurat sig till över 500 000 kronor.

Mannen som är hemmahörande i en Stockholmsförort gick aldrig tillbaka till samma postkontor två gånger. Däremot använde han oftast sin egen legitimation.

Nekar till brott

När polisen konfronterade den 41-årige mannen med bevisen medgav han utan omsvep. Men han förnekade brott.

- Jag har inte förstått att de obligationerna varit förfalskade. Jag har fått dem av en person som jag skulle hjälpa ta ut vinsterna, sa han i förhören.

- Den personen ville inte kvittera ut dem själv av skatteskäl.

Vem denne var ville han inte uppge.

41-åringen lyckades förra våren och hösten i 26 fall få ut 20 000 kronor på premieobligationer där numren ändrats så att de såg ut som om de utfallit med vinst.

Den 27:e gången, i Jordbro, fattade en kassörska misstankar. Orsaken var att han var väldigt tillmötesgående och visade hur man skulle slå i listorna med restvinster, att han sa att han fått vinsten av en vän och att han bodde i en annan förort med åtskilliga postkontor närmare till hands.

"Det är något som inte stämmer"

- Jag blir lite fundersam och tänker att det är något som inte stämmer, jag hade i bakhuvudet att det förekommit bedrägerier med just obligationsvinster på 20 000 kronor, berättar kassörskan i förhören.

Hon säger till mannen att hon ska slå i flera listor och ringa. Ringer gör hon också - till säkerhetsavdelningen som direkt känner igen mannens namn.

Innan kassörskan ringer det samtalet ber hon en annan anställd att ta extra bilder av mannen med en intern kamera.

När hon kommer tillbaka till disken var han försvunnen. Nu var det ingen svår match att spåra vem som gjort de tidigare uttagen.

41-åringen är dömd för bedrägeri flera gånger tidigare. För länskriminalens utredare Birgitta Spjut och Börje Karlsson är han välkänd. De håller för troligt att han har agerat målvakt.

- Nu säger han att han aldrig ska göra om det mer. Men det har han sagt förut.

Förutom de 26 obligationsuttagen åtalas 41-åringen för tre uttag på förfalskade postanvisningar på vardera 10 000 kronor.

Anders Johansson