Persson nöjd efter fem timmars förhandlingar

Kim Jong Il inställd på ett andra möte

NYHETER

PYONGYANG

En mycket nöjd Göran Persson sammanfattade i förmiddags resultatet av fem timmars förhandlingar med den nordkoreanske ledaren Kim Jong Il.

Några timmar senare landade EU-Persson i Sydkoreas huvudstad för nästa historiska möte. Denna gång med presidenten och fredspristagare Kim Dae-Jung.

EU-delegationen med statsminister Göran Persson i spetsen kom på torsdagseftermiddagen till Sydkoreas huvudstad Söul. Där ska det bli möten med bland andra president Kim Dae-Jung efter det historiska besöket i Nordkorea.

Utrikesminister Han Seung-Soo tog emot EU-gästerna och Göran Persson på Söuls internationella flygplats strax före klockan 18 lokal tid.

I kväll ska president Kim ge bankett för EU-gästerna. På fredagen blir det toppmöte mellan fredspristagaren och statsminister Persson.

"En hel del viktiga besked"

Statsminister Göran Persson kallade i förmiddags, svensk tid, till presskonferens efter fem timmars intensiva förhandlingar med den nordkoreanske ledaren Kim Jong Il.

Inför den samlade världspressen förklarade Göran Persson att samtalen gett ”en hel del viktiga besked”.

Nordkoreas ledare sade att han är inställd på ett andra toppmöte med Sydkoreas ledare Kim Dae-Jung. Men det hänger på USA. Kim Jong Il vill först avvakta George Bushs omprövning av Koreapolitiken, sedan kan han själv resa till Sydkorea.

Lovar förlänga provstopp

Det mest konkreta Persson fick med sig från Nordkorea var en utfästelse om att förlänga provstoppet för långdistansrobotar till 2003.

Den nordkoreanske ledaren sade även att det inte fanns några planer på att återuppta utvecklingen av robotar med lång räckvidd. Detta var framför allt ett viktigt besked för att mjuka upp de trassliga relationerna till USA.

Då det gäller Nordkoreas ekonomi så ställde sig Kim Jong Il villig till samtal med EU kring ekonomiska reformer i Nordkorea. Detta kan tolkas som ett stort steg på en lång väg mot marknadsekonomi.

Inget skriftligt

Inget av det som sades mellan Göran Persson och Kim Jong Il har satts på papper. Men Persson sade vid sin presskonferens att handlingar är viktigare än ord.

– Det är det som sker som räknas, nu får vi se vad som händer, sade Persson.

Nu hastar den svenske statsminister tillsammans med EU:s utrikesminister Javier Solana och utrikeskommissionären Chris Patten vidare till Sydkorea.

Vad som blir budskapet till Sydkoreas president Kim ville Göran Persson i dag inte avslöja.

Kulturkrockar förvirrar

Perssons intensiva dygn i Nordkorea har präglats av flera kulturkrockar.

När Kim Jong Il dök upp till förhandlingarna i morse prick klockan 9 var han väntad. Men någon tidpunkt för hans ankomst var inte meddelad, ett av de irritationsmoment som dykt upp under Perssons och EU-delegationens besök i Nordkorea.

Kulturkrockar är oundvikliga och väntade men skapar ändå en viss irritation. EU-delegationen störs av den svårförklarliga bristen på besked även i rutinfrågor och om tider.

Nordkoreanerna å sin sida irriterades när EU-delegationen inte tillräckligt snabbt förpassade sig in i den sal där "den store generalen" Kim Yong Il redan satt och väntade.

EU påpekade att det skulle ha kunnat gå snabbare om man vetat när förhandlingarna skulle börja.

Kim Jong Il bestämmer allt

Svårigheten med att förhandla med Nordkorea är att det är Kim Jong Il som bestämmer absolut allt. Persson fick ett positivt första intryck av Kim när de två möttes helt kort under onsdagen.

Förväntningarna på konkreta resultat är inte särskilt stora. Den nordkoreanska beslutsprocessen är svårutgrundlig. Tungarbetat, var beskrivningen från en svensk delegationsmedlem.

I nordkoreansk tv presenterades nyheten som om en högt uppsatt EU-delegation höljde ära över Nordkorea genom sitt besök.

KOREABESÖKEN

Claes Thunblad, TT