Ny bensinchock - 10:43 kronor i morgon

Aftonbladets Robert Collin: ”Det enda man kan göra är att köpa mer bränslesnåla bilar”

NYHETER

STOCKHOLM

I morgon når bensinpriset en ny rekordnivå. Då höjer Statoil priset med 15 öre litern till 10:43.

- Smärtgränsen är inte nådd ännu. Priset kommer att ligga på den här nivån. Det enda man kan göra är att köpa mer bränslesnåla bilar, säger Robert Collin, Aftonbladets motorexpert.

Foto: ANDERS DEROS
Alternativa bränslen blir mer intressenta när bensinpriset går upp. Här tankar Aftonbladets motorexpert Robert Collin den nya bilen från Volvo som drivs med naturgas. Milkostnaden för gas är bara 5:50.

Det var bara två veckor sedan OKQ8 höjde priset till det då högsta någonsin - 10:36 för 95-oktanig bensin.

På fredag kommer alltså nästa prischock. Statoil väljer visserligen att sänka priset på diesel med 11 öre per liter till 8:75 kronor, men bensinpriset slår svenskt rekord. En liter 95-oktanig bensin kostar 10:43 kronor.

Aftonbladets motorexpert Robert Collin har länge varnat för att bensinpriset kommer att ligga runt en tia och mer per liter.

- Tittar man på konsumentprisindex är det faktiskt inte så vansinnigt dyrt. Det ligger på samma nivå här som i resten av Europa och Sverige är inte dyrast, säger Collin.

Hans råd är: lätta på gasen - och kör en bränslesnål bil. Det kommer nämligen att var minst lika dyrt som nu att köpa bensin framöver.

”Övriga bolag höjer säkert”

- Det som händer nu är att övriga bolag säkert också höjer. Och om smärtgränsen för bensin var nådd så skulle folk köra mindre och köpa snålare bilar.

Att protestera är inte lätt heller eftersom priset är ungefär lika högt hos alla och bolagen har en tendens att höja priserna samtidigt.

- Enda sättet att protestera är att sluta köpa bensin. Då måste man antingen åka kollektivt, köpa bränslesnålare bilar eller lätta på gasen..

Vill du betala mindre per mil - följ då Collins tips och kör snålt.

- Det betyder säkert 10 procent. Om man kör lugnt och försiktigt blir bensinkostnaden mycket mindre. Dessutom ska man skaffa en bränslesnål bil. Köper man ett hus på 800 kvadratmeter kan man inte gnälla om att det kostar att värma upp, säger Robert Collin.

Caroline Olsson