Nu är det köpläge!

Priset på borätter har sjunkit i hela innerstan

Kurvorna visar hur priserna för bostadsrätter förändrats sedan 1992. Storvinnarna är de som köpte borätter i innerstan 1993 då man fick en lägenhet för runt 8 000 kr/kvm, vilket innebär 640 000 för en trea på 80 kvm. I januari i år fick man ge 2,8 miljoner för samma trea på Östermalm. Källa: Bjurfors
NYHETER

I helgen väntas rekordrusch på Stockholms bostadsmarknad. Jätteutbud, köpintresse på topp.

Och äntligen är det läge för köparna. En bostadsrättstrea i innerstan har backat med upp till 400 000 kronor sedan årsskiftet.

Men villorna bara ökar. Länets snittpris är nu över två miljoner.

Foto: LOTTE FERNVALL
RUSNING I HELGEN Det väntas bli trångt på de många lägenhetsvisningarna i helgen. De senaste fyra månaderna har priserna gått ned rejält i alla stadsdelar, just nu verkar de stabilisera sig eller till och med öka svagt.

Aftonbladet kan i dag redovisa färsk och spännande prisstatistik för både borätter och villor.

Bjurfors diagram för bostadsrätter i Stockholms innerstad visar att priserna i år totalt gått ned med runt 2 000 kronor per kvadratmeter.

En trea på 80 kvm har alltså blivit 160 000 kronor billigare.

Södermalm minskar mest. På bara fyra månader har medelpriset per kvadratmeter sjunkit från 31 000 till strax över 26 000 kronor. Nästan 400 000 kronor mindre för trean.

Lantmäteriets villastatistik för Stockholms län (lagfarna köp från maj 2000 till och med april 2001) är sensationell: för första gången ligger medelpriset över två miljoner för länet totalt och över en miljon för varje enskild kommun.

Dyrast är Danderyd med medelpris på nära 3,8 miljoner!

Experternas råd: Vänta inte till hösten

Mäklarsamfundet redovisar i dag att köpintresset är större än någonsin. Mäklarsajten Hemnet på internet hade två miljoner besök i mars, nytt rekord.

- Trots nedgången på borätter i innerstan ser vi just nu en stabilisering, säger Lars Engelbert, vd i Bjurfors som för statistik över utbud och priser. Att så många objekt annonseras just nu beror på att 20 procent av tusentals hyresrätter, som blivit borätter, bjuds ut. Faktiskt som om en hel stadsdel extra plötsligt blir till salu! Pressar givetvis priserna.

Experternas råd är att passa på och köpa nu, inte vänta till hösten. Trenden är att priserna stiger igen. Visserligen påverkas de av konjunkturnedgång och börsfall. Ändå: välbelägna borätter och villor är bättre investeringar än många opålitliga aktier.

Priserna på borätter är på väg upp både i västra och södra ytterstaden. Klokt att leta där. Och hoppas att de låga bolåneräntorna står sig.

Sju villor i Norrland - eller en i Danderyd

Fynden kan vara ännu billiga rad- och kedjehus i exempelvis Botkyrka, Österåker, Nynäshamn och Södertälje. Mycket hus för pengarna.

Stockholm är en helt unik bomarknad, jämfört med riket i stort. Stockholms stads snittvilla, nästan 2,3 miljoner, kan jämföras med Malmös och Göteborgs för runt 1,6 miljoner.

Och du får i dag sju villor i Västernorrlands län mot en enda i Danderyd"

Men villapriserna sätter nytt rekord

Så ökar villorna

(Kommun, Medelpris i 1000-tal kr, Ökn i %)

Lennart Arnstad