Efter 36 år på rymmen - Ronnie Biggs ger upp

Tågrånaren vill hem till puben i England

NYHETER

LONDON

Den gamle tågrånaren Ronnie Biggs, 71, har dragit Scotland Yard vid näsan i 36 år. Men nu tänker han ge upp och komma hem - bara för att få ta sig en sista pint öl på en engelsk pub.

Ronnie Biggs.

Biggs var en av de 15 personer som skapade kriminalhistoria med Det stora tågrånet 1963. Gänget kom över 39 miljoner kronor, en ofattbar summa på den tiden.

Efter en kort tid i fängelset i Wandsworth rymde Biggs 1965 med hjälp av en repstege. Han tog sig till Brasilien, där han började leva playboyliv och blev en lokal kändis.

Vill hem frivilligt

Scotland Yard gjorde upprepade försök att lura honom i diverse fällor för att få honom utlämnad till Storbritannien, men Biggs klarade sig varje gång. Senast 1997 sa Brasiliens högsta domstol nej till en brittisk begäran om utlämning.

Men nu vill han alltså återvända frivilligt.

Biggs har fått tre hjärnblödningar, är delvis förlamad, kan inte tala, är pank och känner att han inte har lång tid kvar att leva.

Vill ta en sista öl

Han har bett tidningen The Sun betala för hemresan och som tack ställt upp för exklusiva intervjuer. Han är beredd på att bli arresterad så fort han sätter sin fot på flygplatsen Heathrow, men hoppas myndigheterna har hjärta nog att låta honom ta en sista pint öl på sin gamla favoritpub i London.

Ronnie Biggs väntas komma hem om en vecka.

Peter Wennman