”Hälsa till min kollega i syd”

Persson tog med sig diktatorns meddelande till Söul

1 av 2 | Foto: JONAS EKSTRÖMER
LUNCH I NORR" Kim Jong Il och Göran Persson skålar under ett lunchmöte i går. De pratade i fem timmar. "Mycket öppet och vardagligt var det. Kim Jong Il förde själv ordet och hade en om inte ödmjuk så i varje fall öppen attityd", sade Göran Persson efter mötet.
NYHETER

PYONGYANG

Kim Jong Il i nord bad svenske statsministern att framföra ett meddelande direkt till Kim Dae Jung i syd. Ett tack för hjälpsändningar, och en personlig hälsning med innebörden: "Jag ser fram emot att träffa dig".

Det kan betyda att diktatorn för första gången besöker Sydkorea - redan i år.

Under fem timmar pratade Göran Persson med Nordkoreas diktator Kim Jong Il. Några konkreta resultat blev det inte. Inga garantier, inga dokument. Men inget fiasko.

- Det finns ett klart mål att komma igång med fredsprocessen, sa Göran Persson precis efter samtalen som han kallar "omfattande".

- Mycket öppet och vardagligt var det. Kim Jong Il förde själv ordet och hade en om inte ödmjuk så i varje fall öppen attityd.

Svälten står för dörren

Även i år är Nordkorea beroende av akut bistånd. Landet är bankrutt, svälten står för dörren. Kim Jong Il bad om att få sända studiegrupper till Europa för att studera andra ekonomiska system och mänskliga rättigheter, och sa även att Nordkorea inte ska fortsätta utveckla missiler.

Kan man lita på hans löften?

- Jag sa till Kim Jong Il att det är en sak vad man säger, vad som räknas är vad man gör, säger Göran Persson. Garantier gavs inte. Det här är en lång process.

Nordsidans tur att resa

På eftermiddagen flög Persson från Pyongyang till Söul där han på kvällen åt middag med president Kim Dae Jung - och framförde hälsningen.

Ledarna för Nord- och Sydkorea har inte träffats eller haft direktkontakt sedan toppmötet i Pyongyang i somras.

Medan de åt berättade han om hälsningen från norr som gick ut på att Kim Jong Il ser fram emot att träffa sin kollega i syd - inte bara som politiker utan även för att han uppskattar Kim Dae Jung som person.

Det kan vara en ren artighet. Klart är ändå att de ska träffas igen. Då är det nordsidans tur att resa till syd. Och om det är personen Kim Dae Jung som Kim i norr absolut vill träffa måste det ske snart - inom ett år. Sedan är det val i Sydkorea.

KOREABESÖKEN

Kerstin Weigl

ARTIKELN HANDLAR OM