Misstänkta för dubbelrån greps i Danmark

Försökte växla 100 000 kronor

NYHETER

Två 21-åriga svenska män ville växla 100 000 norska kronor på ett växlingskontor i Danmark.

Personalen blev misstänksam och larmade polisen.

Männen greps och anhölls.

Enligt den danska tidningen BT misstänker polisen att 21-åringarna utförde dubbelrånet i Charlottenberg den 26 april.

I förrgår gick de två unga männen, båda från Tumba, in på en bank i centrala Köpenhamn. De ville växla pengarna - 50 000 norska kronor - till dollar.

Bankpersonalen hade tidigare fått ett fax från Sverige där de ombads vara uppmärksamma om någon ville växla större summor norska kronor. Personalen kontaktade polisen. Men de bägge männen hann undan.

Några timmar senare dök 21-åringarna upp på ett växlingskontor i Köpenhamn. Nu ville de växla 100 000 norska kronor till dollar. När personalen ringde polisen stack den ene 21-åringen. Den andre greps.

Senare samma dag greps även kumpanen på ett hotell.

21-åringarna hade 800 000 kr

Den norska polisen hittade 800 000 kronor, i svensk, norsk och amerikansk valuta. Dessutom visade det sig att den ene mannen under dagen bland annat köpt guld för 40 000 kronor.

De båda 21-åringarna är nu anhållna i Köpenhamn.

Enligt BT är även svensk polis på plats och svensk åklagare ska ha lämnat en ansökan om att få de båda männen utlämnade till Sverige.

Dömda för tidigare rån

Männen är dömda sedan tidigare, bland annat för ett gemensamt rån. Den ene är även dömd för misshandel och olaga hot. Den andre för försök till bedrägeri.

Dubbelrånet i Charlottenberg är dock fortfarande ouppklarat.

Rånarna som slog till mot Sparbanken och Nordbanken var beväpnade med pistol och automatkarbin.

I samband med rånet greps sex män. Fyra sitter nu häktade för vapen- och narkotikabrott. De andra är frigivna. Ingen av de sex har kunnat bindas till rånet.

Maria Gners