Diktatorns son flögs till Kina i morse

Greps med falskt pass i Japan – ville gå på Disneyland

1 av 2 | Foto: AP
Kim Jong-Nam, äldste son till Nordkoreas ledare, greps på Narita-flygplatsen i Tokyo. Han hade ett falskt pass och uppgav att han ville besöka Disneyland.
NYHETER

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong Ils äldste son flögs i morse till Peking, sedan de kinesiska myndigheterna accepterat att ta emot honom.

I går greps han med ett falskt pass av polis på flygplatsen i Tokyo.

Jag tänkte besöka Disneyland, förklarade den 29-årige Kim Jong-Nam.

Kim Jong-Nams resa till Tokyos Disneyland har rivit upp sår i de redan spända relationerna mellan Japan och Nordkorea.

29-årige Kim greps med ett förfalskat pass på storflygplatsen Narita tillsammans med sin fru , svägerska och fyraåriga son. I det falska passet framgick det att Kim Jong-Nam kommer från Dominikanska republiken. I själva verket är han den nordkoreanske diktatorns son.

Diktatorns favoritson

Enligt japanska medier är han dessutom Kim Jong Il:s favoritson, den mest privilegierade.

Han är den ende i familjedynastin som i långa perioder tillåtits studera och bo utanför hemlandets hårt bevakade gränser. Som den diktatorsson han är har han levt studentliv i bland annat i Genève och i Moskva.

Pekas ut som kronprins

I japanska medier är han hett villebråd, och pekas bland annat ut som kronprins till den ”Käre Ledaren”. Det officiella tillkännagivandet väntas i februari nästa år då Kim senior fyller 60 år.

Gripandet av Kim junior är därför en diplomatisk praktskandal. eller som professor Yasuhiko Yoshida, expert på Nordkorea, uttrycker det:

- Ett idiotiskt tilltag som pappa Kim aldrig någonsin skulle ha tillåtit.

Förnekade släktskapet

I de första förhören efter gripandet förnekade dessutom Kim att han var diktatorns son något som flera regeringskällor under natten har försäkrat.

Inte blir det bättre av att unge Kim vid två tillfällen i fjol, under sina studier i Japan, försökt att resa hem med falskt pass.

De japanska myndigheterna tvivlar stark på Kims senaste förklaring, att han ville visa sin familj Disneyland. Att han ville hoppa av diktaturens Nordkorea anses uteslutet, däremot växer misstankarna om att Kim Jong-Nams resa var en politiskt uppdrag.

Flögs till Peking

I morse flögs diktatorssonen och hans tre anhörig till Peking i ett försök att undvika diplomatiska svårigheter mellan Japan och Nordkorea. Det är oklart vad som kommer att hända med den blivande kronprinsen, men hans privilegium att få resa fritt kommer garanterat att inskränkas kraftigt.

- Han tros ha besökt även andra länder och hans ställning för det svårt för honom att kunna resa under sin egen identitet, säger Nordkoreaexperten Koh Yu-Hwan på det sydkoreanska Dongguk-universitetet till TT-Reuters.

Enligt japanska medier är Kim Jong-Nam son till ledaren Kim Jon Il och hans andra hustru. Den Käre Ledaren ska även ha en dotter och två söner, varav den äldsta 18 år, med en tredje hustru.

Claes Thunblad