Första stora åskvädret knockade Sverige

Många bränder - tågtrafiken lamslagen

NYHETER

Årets första riktiga åskväder har slagit knock-out på Sverige.

Hårdast drabbades Småland där ett tiotal bränder och otaliga blixnedslag rapporteras under natten. I förmiddags lamslogs tågtrafiken förbi Uppsala.

- Luften är mycket labil och blixtnedslagen har duggat tätt i natt, säger Anders Hillberg, meteorolog vid SMHI i Göteborg.

Strax efter klockan nio i förmiddags stod tågen stilla i Uppsala. Enligt Banverkets pressjour har blixten slagit ner i ett ställverk på orten och all tågtrafik till och från Uppsala har drabbats.

Timslånga förseningar

Både tågtrafikledning och bandriftledning arbetade med att försöka lösa situationen, och vid halv elvatiden var stoppet upphävt. Enligt SJ har åskvädret orsakat timslånga förseningar i tågtrafiken.

- Ovädret har lett till problem med kraftförsörjningen från våra ställverk. I Uppsala slog blixten ner och slog tillfälligt ut ett av ställverken. Ytterligare ett ställverk i Ösmo slogs också ut, säger Ingrid Jarnryd vid Banverkets pressjour.

Vid 20-tiden i går kväll drog åskvädret in över Skåne, några timmar senare hade det svept in stora delar av Småland i ett blixtrande sken.

- Jag kan faktiskt inte säga hur många blixtnedslag vi har haft i natt, men rapporterna har duggat tätt, säger Anders Hillberg vid SMHI.

Flera bränder

I Småland fick brand- och räddningstjänsten in flera bränder under natten.

I Sävsjö totalförstördes en ladugård. Det fanns dock inga djur i den.

Ett hus i Vetlanda fick en del brandskador. Även i Gislaved slog blixten ned i ett hus, men det blev enbart rökutveckling.

Många automatlarm

Dessutom har ett stort antal automatlarm utlösts runt om i Jönköpings län, enligt vakthavande befäl på Jönköpingspolisen.

I Falkenberg i Halland slog blixten ned i taknocken i en ladugård, där ett hundratal djur tillbringade natten. Elden fick dock aldrig fäste i byggnaden.

Snöfall i södra Dalarna

- Det här är årets första riktiga åskväder. Det startade i Danmark i går eftermiddag och hade i förmiddags nått Sörmland och Östergötland, säger meteorologen Anders Hillberg.

Enligt Hillberg är åskvädret ett resultat av ett mötet mellan varm luft från kontinenten och kalla nordvästvindar från norr.

- När sådana här varmåskväder uppstår är luften mycket labil, därav de många blixtnedslagen.

I södra Dalarna avbröts våren av ett kraftigt snöfall vid åttatiden i morse. Trots det rapporteras inga allvarliga trafikolyckor i länet.

- Vi säkert fyra, fem centimeter snö här, men hittills har ingen kört av vägen. Folk tar det väl antagligen lugnt på vägarna, säger vakthavande polisbefäl i Borlänge.

Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM