”Vi hade knappast kunnat komma längre”

Persson nöjd med Koreabesöken – ordnade nytt toppmöte med ledarna

NYHETER

Det var en påfallande nöjd statsminister Persson som i dag avrundade sina två hektiska dygn i Korea.

Den svenske, mystiske ”store generalen”, med det konstiga utseendet har två konkreta saker att vara stolt över:

Han har fixat en träff mellan Nord- och Sydkoreas ledare. Han har lagt locket på för fortsatta provstopp av långsdistansrobotar.

Foto: AP
Efter Nordkorea reste Göran Persson till grannlandet Sydkorea och träffade där landets president Kim Dae Jung.

Statsminister Göran Persson var nöjd då han på fredagen avslutade sin koreanska resa.

-Vi hade knappast kunnat komma längre än vi gjorde med Nordkorea, det skulle i så fall ha varit ett fastställande av datum för ett nytt koreanskt toppmöte, sade han till TT.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Il lämnade bra besked på flera punkter, tyckte Persson.

Persson betonade gång på gång att handling väger tyngre än ord, en försiktighetsmarkering av att han vill vänta och se innan han jublar.

Behövs mer än ord

- Vi är här för att åstadkomma resultat, sade Persson. Han tyckte den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Ils ord varit så starka och bra att han måste reservera sig genom att betona att det behövs mer än ord.

De två centrala resultaten av Perssons och hans EU-delegations besök i de koreanska staterna är:

Nordkorea utfäste sig att vidmakthålla sitt provstopp av långdistansrobotar till 2003, alltså inte till utgången av 2003. Det rådde viss oklarhet på den punkten men kabinettssekretare Hans Dahlgren bekräftade för TT att Kim Jong-Il sagt att Nordkorea kan bibehålla sitt provstopp i ytterligare ett och ett halvt år, under förutsättning att inget händer som kan ändra löftet.

Kim Jong Il säger att han vill ha ett toppmöte med Sydkoreas president Kim Dae-Jung. Det innebär också en tidsfrist eftersom det är presidentval i Sydkorea nästa år. Det är högst osäkert om Kim Dae-Jung skulle vinna om han ställer upp. Det är också osäkert hur nästa president i Sydkorea kommer att ställa sig.

Förändringar krävs

Persson var påfallande belåten under fredagen efter ett par intensiva dygn på den koreanska halvön, dit han kom utmattad direkt efter en lång flygresa.

I Nordkorea, den viktigaste anhalten, fick Persson ett bestämt intryck av att den totalitära ledningen där inser att situationen kräver förändringar av landet.

Sa inget negativt

Persson tog bestämt avstånd från systemet i Nordkorea men undvek att säga något negativt om ledaren Kim Jong-Il trots att han fick många frågor från sydkoreanska journalister som var nyfikna på den mystiske ''store generalen'' med det konstiga utseendet.

Claes Thunblad, TT