Chefredaktör mitt i bombdramat

”Jag hade lagt mina barn då jag hörde smällen”

NYHETER

En svensk chefredaktör hamnade mitt i nattens bombdrama på Södermalm i centrala Stockholm.

En kraftig sprängladdning apterades via en brevlåda och blåste ut en hel lägenhet.

– Jag hade just nattat mina barn då jag hörde smällen. Vi fattade direkt att det handlade om en bomb. Trapphuset var fyllt av glassplitter och det stank av krut, berättar chefredaktören.

Mannen är chefredaktör för en tidning i Sverige.

I natt hördes han av polis, som ett av huvudvittnena till nattens bombexplosion. Han bor själv på bottenvåningen, bombattentatet inträffade på våning fyra.

Blåste ut fönster och dörrar

– Bomben var apterad på dörren och hade blåst ut fönster och dörrar i hela lägenheten. Jag tittade in i lägenheten och förödelsen var total, berättar chefredaktören, som har begärt att få vara anonym.

Han säger att han inte är orolig för egen del. Men däremot är han orolig för barnen. Trots att stadsdelen Södermalm numera kan räknas till de mer exklusiva stadsdelarna i Stockholm, håller den aktuella fastigheten på Åsögatan låg standard. Med undantag för chefredaktörens lägenhet består trappuppgången uteslutande av billiga smålägenheter.

Glas överallt

Han hade just nattat sina två barn, då bomben detonerade strax före klockan 22 i går kväll.Lägenheten på fjärde våningen blåstes ut och fönstren krossades. Lägenheten var dock tom.

– Det var en fruktansvärd smäll. Jag förstod direkt vad som hade hänt då krutlukten spred sig i trappuppgången. Att det skulle handla om en exploderande gasspis var helt uteslutet, berättar chefredaktören.

Polisens motivbild är diffus. Innehavaren till den bombutsatta lägenheten är anställd utomlands, och lägenheten är uthyrd i andra hand.

– Någon har stoppat in sprängladdningen genom brevlådan, tänt på en krutstubin och sprungit därifrån. Men motivet är fortfarande oklart, säger Lars Alm vid polisens utredningsrotel.

Hyresgästen chockades

Enligt polisen chockades mannen som hyr lägenheten i andra hand svårt då han fick höra om bomben.

Enligt källor inom polisen, som aftonbladet.se talat med är han dock avfärdad som tänkbart offer.

– Vi kan tyvärr inte prata om det här. Vi har ett troligt motiv, men i nuläget utesluter vi ingenting, säger Lars Alm.

Chefredaktören kommer sannolikt att kallas till nya polisförhör. Om två veckor flyttar han från den bombdrabbade fastigheten.

– Jag vill helt enkelt inte längre bo kvar, men flytten var bestämd sedan tidigare. Efter det här känns det naturligtvis ännu mer angeläget att komma därifrån, säger chefredaktören.

Ingen människa skadades av den kraftiga sprängladdningen.

Claes Thunblad