Inspelade avrättningar sänds i radio i USA

Forskare: Det här liknar medeltida avrättningar

NYHETER

Nu kan du lyssna på banden som tar åhöraren in i dödscellen.

I USA har banden spelats upp i radio och nu diskuteras ljudupptagningarna där ”bödlarna” samtidigt iscensätter och är åskådare till att ta livet av en människa.

- Det är avskyvärt. I och med det här hamnar man väldigt nära de medeltida avrättningarna där pöbeln applåderade och gottade sig åt de som avrättades, säger Elisabeth Gerle, etikforskare och präst vid Lunds universitet, till Aftonbladets nätupplaga.

”Både armar och ben är fastspända. Nu har den dömde spänts fast i stolen . Han rör sig inte, han sitter bara där väldigt passivt och stirrar på vittnena”.

”Transpirationen har torkats bort och huvan har placerats på den dömdes huvud igen”.

Kliniska beskrivningar av Ivon Ray Stanleys sista sista minuter i livet ackompanjerade av ståldörrar och frasande elledningar.

Dömdes för mord

Ivon Ray Stanley avrättades i elektriska stolen den 12 juli 1984 i Georgia efter att ha dömts till döden för att ha mördat en försäkringstjänsteman. Nu har delar av hans och ytterligare en dödsdömds avrättning offentliggjorts. Det är första gången som någon utanför en rättssal får höra varje steg i en avrättning. Med på banden finns också den avrättning där proceduren i elektriska stolen fick upprepas eftersom den misslyckades första gången.

Försvarsadvokat Mike Mears använde för första gången ljudupptagningarna i en rättegång där han ifrågasatte statens rätt att använda elektriska stolen. Efter rättegången spelades delar av ljudupptagningarna upp i ett radioprogram om banden. Det är delar av det programmet som nu lagts ut på internet och gör att alla blir vittnen till avrättningar.

Kan slå fel

– Man kan inte använda andra människor som medel. Även om man gör det i syfte att uppväcka avsky så blir det väldigt instrumentellt på det här sättet, säger Elisabeth Gerle.

Hon tror att syftet med att låta varje person bli delaktig i en avrättning för att skapa en opinion kan slå fel:

– Hos människor som utsatts för våld finns en slags hämndkänsla. Om en människa framställs som våldsverkare och bestialisk väcker det avsky. Det finns ett balanstänkande att den här människan ska utstå lidande själv men man återställer inte balansen genom att ta någon annan människas liv, säger Elisabeth Gerle.

Primitivt hämndmotiv

Hon förklarar att hämndmotivet är något väldigt primitivt hos människor och jämför dagens bandupptagningar med de medeltida avrättningarna på torget. Pöbeln samlades och såg avrättningar som ett folknöje.

- Det finns en oerhörd moralisk styrka i att inte hämnas. Våld föder våld även i det här fallet. Det finns ju dessutom inget som visar att avrättningar leder till färre brott, snarare tvärtom, säger Elisabeth Gerle.

Ingen rätt att döda

- Staten har inte rätt att ta en annans människas liv, lika lite som en person kan ta en annan människas liv, säger hon.

Annika Sohlander