1200 i kommunen bjuds på charterresa

Målet: att minska antalet sjukskrivningar

NYHETER

Alla anställda i Vara kommun ska till Mallorca.

- Jag har aldrig flugit förr, utom med en Cessna och då flög vi mest hemmavid, säger undersköterskan Gun-Britt Nilsson, 41.

De 1 200 kommunanställda i Vara ska bli bättre på att samarbeta.

Därför satsar kommunen 5,8 miljoner kronor på att skicka personalen på konferens till Mallorca. EU bidrar med 4 miljoner.

- Vi fick höra talas om det redan i januari, säger Gun-Britt Nilsson i kommunens nattpatrull. Jag sa att det tror jag inte på förrän jag ser det. Det lät så otroligt.

Helpension och siesta

I förrgår var förhandlingarna färdiga: Cala Bona på Mallorca. En vecka med helpension. Seminarier på förmiddagar och eftermiddagar med en generös siesta där emellan. Med möjlighet till sol och bad.

Hela personalen åker inte samtidigt, resorna är uppdelade på en 14-veckorsperiod. Nattpatrullen åker i oktober. Då är genomsnittstemperaturen 23 grader.

Både ris och ros

- De flesta vårdtagare har varit positiva. De tycker att vi är värda att få resa även om de kanske är oroliga för att få ersättare, säger Gun-Britt Nilsson.

Bland kommuninvånarna har det framförts kritik mot Mallorcaresan. Både i insändare och bland folk på stan. "Är det vettigt att lägga skattepengar på det här?"

"Roligt att det är Mallorca"

Enligt kommunalrådet Jan-Erik Wallin (m) är svaret ja.

- Vi vill bli Sveriges bästa kommun för barn- och barnfamiljer. För att bli det behöver vi ha en god personalpolitik, säger han.

- Och det är inte semester, personalen har en 40-timmars arbetsvecka.

Kommunen hoppas att konferensen ska leda till halverad sjukskrivning. Socialdemokraten Anita Novarino är positiv.

- Vi ser det inte som en Mallorcaresa.

- Kommunen har bestämt att vi ska ha en arbetslagsutveckling. Att det är Mallorca är väl roligt. Många kanske aldrig kommer utomlands annars, säger hon.

Christina Vallgren

ARTIKELN HANDLAR OM