”Det går inte att stänga folk inne”

Göran Persson berättar om mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong Il

NYHETER

SÖUL

På 18:e våningen i hotell Chosun sitter Göran Persson och all spänning har släppt, han strålar, orden forsar fram. Nu vill han berätta.

Nu kan han avslöja att han ett tag fruktade att Kim Jong Il inte skulle komma till deras avtalade första möte.

- Då var jag ärligt talat förbannad.

Foto: AP
”JAG VAR ÄRLIGT TALAT FÖRBANNAD” Statsminister Göran Perssons största utrikespolitiska uppdrag höll på att sluta i fiasko. I hotellsviten i Sydkoreas huvudstad Söul avslöjar Persson att beskedet från Kim Jong Il att han inte skulle dyka upp till det avtalade mötet hotade att spräcka allt. - Då blev jag förbannad, säger han.

Bara två timmar återstår av hans tre dygn i Korea. Han är klar, det gick vägen, adrenalinet börjar sippra ut. Jag inser att statsministern har baksmälla efter utflykten till en annan värld, en forntid i solida stenblock, men overklig.

Det har jag med.

- Jag har aldrig landat på en större flygplats, börjar han, det är nog världens längsta landningsbana. Där står bara gamla ryska kärror som troligen inte fungerar.

Mottagningen var den största han fått. Tusentals människor i vackra kläder.

- Faktiskt hade jag svårt att förhålla mig till det. De hade ansträngt sig - men jag vet att de inte har mat för dagen.

"Wow, vad är det för samhälle?"

En konvoj med kanske 50 Mercedes, anförda av några BMW och motorcyklar, körde honom genom den tomma staden.

- Då kommer nästa tanke: Herregud, vad hade pengarna som rullar här inte kunnat användas till. Wow, vad är det för samhälle jag kommer till.

En flygplats utan flygplan, vägar utan bilar, en stad utan människor. Göran Persson håller med om att delar av Pyongyang tycks vara en tom kuliss, med några få människor ditplacerade som detaljer.

- Det kan vara så. Vad vet jag. Men oerhört märkligt är det.

I bilen meddelade Nordkoreas utrikesminister att det inte blir någon träff med Den store ledaren. Åtminstone inte den dagen. Han var på landet och sportade.

- Jag var ärligt talat förbannad, säger Persson, och sa att det accepterar vi inte.

- Då är allt förstört.

Mycket stod på spel. Han har rest till 15 huvudstäder för att personligen övertyga EU:s medlemsländer om vikten av att resa till Nordkorea. Han var på plats med 75 journalister från hela världen, alla beredda att sätta rubriken fiasko.

- Det hade varit en fruktansvärt stor politisk motgång som skulle drabba mig och EU och inte minst dom.

"Nu bryter vi samman"

Kanske var det en säkerhetsdetalj. Ledarens vistelseort ska vara hemlig.

För plötsligt kom han.

- Helt i avsaknad av sådan där pompa, säger Göran Persson.

Efteråt måste Göran Persson möta världspressen, utan något särskilt att berätta, och ordentligt påverkad av jetlag. Hans medarbetare har sällan hört honom prata så långsamt.

Hela delegationen var slut. Javier Solana, EU:s "utrikesminister", anmärkte ibland glatt: "Nu bryter vi samman."

Nästa morgon satt Göran Persson i jeans och åt frukost när larmet gick: Om tio minuter är Han här.

Diskuterade och skrattade

Vem är han, undrar nu hela världen, hur är Kim - egentligen? Göran Persson väger orden. Det framgick att Kim Jong Il förstår engelska. Att han är välinformerad. Ser säkert nyhetskanalen CNN och läser de utländska tidningar som undersåtarna inte kan köpa.

Han förde ordet, diskuterade, kunde skratta. När det handlade om mänskliga rättigheter lyssnade han uttryckslöst.

Men personkulten?

Kim ser själv till att hans ord är lagen, ljuset och sanningen. Men framträder som en människa, inte en galning.

- Om Kim Jong Il på allvar trodde han var Gud skulle han rimligen uppträda som en, säger Persson.

Nordkoreas kollaps är ett faktum.

Tre miljoner ton spannmål behövs för folkets överlevnad - de har endast en miljon ton. Tidigare har de producerat nio miljoner och hankat sig fram på billig rysk import.

- Min bestämda mening är att detta problem inser Kim Jong Il. Det är därför de öppnar upp. Varför tar de hit 80 medierepresentanter om de vill vara slutna?

- Jag tror de brottas med en idé om att kunna ta sig ur det här, utan att tappa makten. Som i Kina och i Vietnam.

- Jag tvivlar på att vi änd-rar hans tänkande. Det är naivt. Men i det här läget kan vi använda tvång. Annars blir det inget samarbete med Europa.

Ingen vet om det bara är prat

Den åldrade Kim Dae Jung har vi också fått se. Haltande, märkt av tortyr och mordförsök. Han höll ett känslosamt tal till Göran Persson. Premiärministerns fru grät.

Och nu? En fortsättning på fredsarbetet i Korea är ett nytt möte mellan Kim och Kim, en överenskommelse mellan USA och Nordkorea om de långdistansmissiler som skrämt hela världen och fått amerikanerna att satsa på robotförsvar. Resten är diplomati.

Ingen vet om Kim Jong Il handlar, eller bara pratar.

- Märkligt att hans son grips i Japan, säger Göran Persson. Om det är sant att Kim Jong Ils son ville till Disneyland säger det något - nämligen att det går inte att stänga människor inne.

Tidigare artiklar:

Kerstin Weigl