Titta, Anna - så fin blir du

Nu kan hon få samma hjälp som Ira

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
IRA BLEV BOTAD - NU ÄR DET ANNAS TUR Ira Shevtjuk är sju år i dag och äppelkindad som vilken liten tjej som helst - tack vare Aftonbladets läsare . Nu hoppas Ira att Anna Lekay ska kunna bli botad precis som hon. - Men Annas eldsmärke är djupare än Iras så vårdtiden kan bli lång, säger Skandinaviska barnmissionens Bo Wallenberg.
NYHETER

RIVNA, UKRAINA.

Åtta månader gamla Annas sista chans är läkarna i Sverige. Hon lider av ett växande eldsmärke i ansiktet och kommer att dö om hon inte får vård.

Tack vare Aftonbladets givmilda läsare kan hon få behandling.

I går kväll landade Anna och hennes mamma Iryna Lekay, 37, på Kastrup i Köpenhamn. På måndag väntar de första undersökningarna på Malmö universitetssjukhus.

Aftonbladets reportageteam hämtade Anna i hennes hemstad Rivna i Ukraina tillsammans med Skandinaviska barnmissionens chef Bo Wallenberg.

Med till Sverige följer även Ira Shevtjuk, 7, som drabbades av samma sjukdom 1994. Hon är i dag helt frisk tack vare att Aftonbladets läsare samlade in pengar till hennes behandling.

Kan bero på Tjernobyl

Lilla Annas historia är gripande och kan beskrivas som ett mirakel.

För åtta månader sedan föddes hon i Rivna, en stad av Malmös storlek 40 mil nordväst om Kiev.

Läkarna misstänker att hennes sjukdom beror på kärnkraftskata-strofen i Tjernobyl. Området hon bor i gränsar till de områdena som drabbades värst av det radioaktiva nedfallet.

Myndigheterna uppger att 90 procent av alla nyfödda barn i det området lider av olika sjukdomar. 8 procent av dem har grava missbildningar.

Utslagen började växa

Annas föräldrar är fattiga byggnadsarbetare. De är båda arbetslösa, men Dmytro Lekay hade åkt till byggnadsarbeten i Moskva för att försörja familjen om inte Anna blivit sjuk. Nu behövs han hemma för att ta hand om Annas tre äldre bröder Myscha, 15, Ruslan, 14, och Roman, 2.

När Anna var en månad gammal fick hon röda utslag i ansiktet som snabbt började växa. Hennes föräldrar Iryna och Dmytro Lekay tog henne omedelbart till läkare.

- De kunde inget göra. Vi bad för hennes liv, berättar Iryna Lekay.

I början av april råkade Dmytro Lekay läsa en artikel i en ukrainsk tidning om Ira Shevtjuk som botats i Sverige.

Körde till Iras hemby

På vinst och förlust lånade han en bil av en bekant och körde de cirka 70 kilometerna till Iras hemby Shklin.

- När hennes föräldrar såg Anna sa de att det var samma sjukdom. De visade bilder från Iras behandling i Sverige. De gav oss hopp.

Annas föräldrar kontaktade Skandinaviska barnmissionens chef i Ukraina, Lyudmila Lonyuk. Resten är historia som förhoppningsvis resulterar i att Anna botas.

- Men Anna har djupare och större eldsmärke än vad Ira hade. Det kan göra att vårdtiden blir lång, säger Bo Wallenberg.

Utan vård växer märket

Utan vård växer eldsmärket inåt och skadar ögon, näsa och öron. Hennes hjärta är, liksom det var hos Ira, troligen förstorat på grund av att det måste arbeta mer.

Erfarenheterna från Iras behandling visar att det kommer att behövas mycket pengar till behandlingen.

På måndag undersöks Anna för första gången. Och på torsdag ska hon undersökas av ett specialistteam på Malmö universitetssjukhus och då avgörs hur hon ska behandlas.

Så kan du hjälpa Anna

De hjälper 230 000 - om året

Per-Ola Ohlsson