Irlands minister skadad i mc-olycka

Fyra utrikesministrar kom inte till EU-mötet i Nyköping

NYHETER

Manfallet blev stort när EU:s utrikesministermöte i Nyköping inleddes i dag.

Fyra av EU:s 15 utrikesministrar uteblev.

Svårast drabbad var Irlands utrikesminister Brian Cowen som blev påkörd av en motorcykel utanför utrikesdepartementet i Dublin i går eftermiddag.

Hundratals människor samlades under förmiddagen på torget i Nyköping för att se när utrikesministrarna från Europas 15 medlemsstater skulle anlända.

De landade strax före lunch på Skavsta flygplats och väntades komma till Nyköpingshus för att bli välkomnade av värdinnan utrikesminister Anna Lindh strax efter kl 12.

Fyra ministrar saknades

Fyra av EU:s 15 utrikesministrar saknades dock när mötet inleddes.

Italiens utrikesminister Lamberto Dini uteblev på grund av slutspurten i den italienska valrörelsen. Dessutom kommer Tysklands utrikesminister Joschka Fischer först sent på lördagseftermiddagen på grund av ett partimöte inom de gröna som hålls i Tyskland tidigare under dagen. Frånvaron av Portugals utrikesminister, Jaime Gama,fanns det däremot ingen officiell förklaring till.

Mc-olycka i Dublin

Mest skäl för giltigt förfall hade Irlands utrikesminister Brian Cowen som under fredagseftermiddagen blev påkörd av en motorcykel på gatan utanför utrikesdepartementet i Dublin. Det var när han skulle korsa gatan St:Stephens green utanför sitt kontor vid 15-tiden på fredagseftermiddagen, som olyckan var framme. En röd motorcykel av märket Ducati körde rakt in i Mr Cowen som skadades i handen och vristen, skriver The Irish times.

Första hjälpen gavs av två ambulansmän men Cowen behövde inte ambulanstransport utan fördes i sin egen bil tillsjukhuset i St James.

Föraren av motorcykeln uppges ha klarat sig oskadd.

Cowen måste med kort varsel lämna återbud till toppmötet i Nyköping.

Utvidgning på dagordningen

Först på dagordningen under dagens möte stod rapporter från statsminister Göran Perssons resa till Nordkorea, och om läget i Mellanöstern.

Under eftermiddagen väntas ministrarna diskutera EU:s utvidgning, där en stor fråga är hur långa undantag från den fria rörligheten människorna i kandidatländerna ska tvingas till.

EU-kommissionen har föreslagit fem år, medan Tyskland och Österrike har satt sig på tvären. De vill ha ännu längre undantag. Sverige vill inte ha några undantag alls, men måste som EU-ordförande försöka finna en kompromiss.

Fredliga protester

Demonstrationerna gick lugnt till under mötet. Runt 300 samlades i centrala Nyköping men protesterna var fredliga och ingen kände sig provocerad på något sätt.

- Polisen har fullkomligt bytt taktik. De bär båtmössor i tyg och håller sig avvaktande i bakgrunden. De enda som bråkat är några ungdomar som kastat ägg på presscentret, uppgav en reporter på plats till DN:s nätupplaga.

Annika Sohlander, TT

ARTIKELN HANDLAR OM