”Fantastisk flygning, fantastisk landning”

Dennis Tito lycklig vid återkomsten till jorden i morse

Foto: REUTERS
Miljardären Dennis Tito och hans två reseledare i rymden, de ryska kosmonauterna Talgat Musabajev och Jurij Baturin efter landningen i Kazakstan i morse.
NYHETER

Den första turistresan i rymden slutade lyckligt.

Klockan 07:42 svensk tid landade Soyuz TM-31-kapseln med Kalifornien-miljonären Dennis Tito och de två ryska kosmonauterna i ett stäppområde i norra Kazakstan.

60-årige Dennis Tito såg lycklig ut när han kom ut ur kapseln med ett stort leende efter sitt åtta dagar långa äventyr som den första rymdturisten någonsin.

- Rena rama paradiset, en fantastisk flygning och en fantastisk landning, var hans första kommentar till tv-kanalen CNN:s utsända.

Fick beröm av ryssarna

Direkt efter landningen togs Dennis Tito till en första hälsokontroll i ett tält intill nedslagsplatsen. Han ska senare föras med helikopter till Kazakstans huvudstad för vidare färd till Moskva.

Dennis Tito fördes till hälsokontrollen i en rullstol medan hans reskamrater, kosmonauterna Talgat Musabayev och Yuri Baturin, verkade vara i fin form och gick på egen hand till den obligatoriska hälsokontrollen.

Men någon orsak till oro över den 60-årige affärsmannens hälsotillstånd fanns det inte enligt de bägge ryska kosmonauterna.

- Tito är en väldigt stark man och en väldigt stolt man sa Talgat Musabayev till CNN.

De ryska kosmonauterna beskrev den amerikanske multimiljardären som en idealisk passagerare.

Före landningen i morse sa Dennis Titio i en direktsänd intervju från rymden:

- Jag har haft mitt livs upplevelse. Jag har uppnått min dröm och inget kunde vara bättre. Jag tackar alla som stöttat mig.

Fotograferat och lyssnat på opera

Dennis Tito, som betalade 200 miljoner kronor för att följa med på det spektakulära äventyret, har tillbringat sin tid i rymden mestadels med att fotografera, studera jordklotet och lyssna på opera. På ISS hjälpte han också till med att servera mat.

Tito vände sig i första hand till USA och NASA när han bestämde sig för att förverkliga sin mångåriga dröm - att göra en rymdresa. Han erbjöd NASA 200 miljoner dollar men svaret blev ett blankt nej.

Då vände sig Tito till Ryssland med samma erbjudande som accepterades. Det ryska rymdprogrammet är mycket kostsamt och anses ha behov av Titos pengar.

Starka känslor i USA

Men Rysslands beslut att ta med Tito till rymden och till ISS har väckt starka känslor i USA.

- Situationen har framkallat en enorm stress på de Nasa-anställda, sa Dan Goldin från Nasa inför representanthuset i onsdags.

-Mr Tito inser inte den ansträngning som krävs ifrån alla de tusentals människor i USA och Ryssland som jobbar för att garantera säkerheten såväl för honom som för alla övriga, sa Dan Goldin, enligt BBC.

Långt bort från NASA

Mr Tito själv hävdar att han tillbringat huvuddelen av sin tid på ISS, separat ifrån NASA:s rymdtrupp och av den anledningen omöjligen kunde ha orsakat några hinder på rymdstationen.

Han förnekar också att varje steg han tog på ISS bevakades.

När Tito hämtat andan sa han att rymderfarenheten var 10 gånger bättre än han hade väntat men att han inte skulle vilja göra om den.

– Jag vill att andra ska göra det i stället, sa han till CNN.

Annika Sohlander, Bjarne Frykholm

ARTIKELN HANDLAR OM