Läkare varnar för ny hudcancer

”Vi är helt överhopade av patienter”

1 av 2 | Foto: BÖRJE THURESSON
– Basaliom kryper in i huden och fräter sönder vävnaden den växer i, säger kirurgen Jan Lapins.
NYHETER

Nu varnar läkare för en ny typ av hudcancer.

Basaliom eller basalcellcancer ökar med 8-9 procent varje år i Sverige.

- Vi är helt överhopade av patienter som drabbats av sjukdomen, säger Jan Lapins, dermatologisk kirurg på Huddinge sjukhus till Aftonbladets nätupplaga.

Malignt melanom är den mest kända hudcancerformen men basalcellscancer eller basaliom är den vanligaste tumörsjukdomen.

- Den kryper in i huden och fräter sönder vävnaden den växer i. Växer den på en näsvinge eller ett ögonlock så förstörs den kroppsdelen och ofta kan det leda till att man exempelvis får operera bort delar av näsan vilket kan vara mycket traumatiskt, säger Jan Lapins.

Ökar dramatiskt

Medan malignt melanom avtagit något ökar basalcellscancern dramatiskt. Hudläkare är överhopade med patienter som drabbats av sjukdomen.

Läkarna uppskattar antalet drabbade varje år till mellan 20 000- 30 000. Inga säkra siffror finns eftersom basaliom inte registrerats i cancerregistret ännu.

– Det beror på att den inte är dödlig men den ska registreras från och med nästa år men den är väl känd hos mig och mina kolleger, säger Jan Lapins.

För ivrigt solande

Basalcellscancer orsakas av samma saker som andra hudcancertyper, det vill säga att man bränner sig i solen och av alltför ivrigt solande. Tumören växer framförallt i ansiktet men kan även finnas på kroppen. Den drabbar framförallt de som fyllt 40 och äldre personer.

- Den börjar som en liten knottra som är skör och blöder lätt. En rödaktig liten pärla i huden som tar lång tid att läka. Får de växa blir det så småningom flera knottror, en småknölig liten tumör med en krater i mitten och ofta sårbildning, säger Jan Lapins.

Han berättar att det finns vissa kännetecken:

Små sår som inte läker

Nya knottror på huden som inte försvinner

Alltid knottror utan hår eller porer

De sjuka cellerna kryper in i den vävnad de angriper och äter upp och bryter ner vävnaden den växer i. Ofta sätter den sig på ögonbrynet, näsan eller läpparna. För att få bort den sjuka vävnaden krävs en operation.

- Då tas det också en marginal på en halv till en centimeter. Det innebär att om tumören är ett par centimeter kan det handla om tre centimeter vävnad på exempelvis ögonbrynet som tas bort, säger Jan Lapins.

Skydda kroppen från solen

Åtgärder för att skydda sig mot sjukdomen är desamma som gäller vid exempelvis malignt melanom. Att använda solkräm med hög solskyddsfaktor, att skydda kroppen med kläder och att hålla sig i skuggan är effektivt. Framförallt gäller detta barn.

– 85 procent av solskadorna drar man på sig under 18 år då man exponeras mest för solen. Därför är det väldigt viktigt att skydda barnen från solen. Då har man gjort väldigt mycket nytta för nästa generation, säger Jan Lapins.

Annika Sohlander