Tågrånaren Ronald Biggs, 71, reser hem

Chartrat plan på plats i Rio de Janeiro

Foto: REUTERS
Den store tågrånaren Ronald Biggs skrudad i fosterlandets flagga under en modevisning 25 januari i år. Efter 35 år i flykt har han med e-post meddelat Scotland Yard att han vill åka hem.
NYHETER

Efter 35 år av det ljuva livet i Rio de Janeiro vill Ronnie Biggs, tågrånare och Storbritanniens kanske mest kände brottsling, komma hem.

Kvällstidningen The Sun var inte sen att anta utmaningen, och har chartrat ett plan som med Biggs ombord väntas hem till London på måndagen.

Foto: REUTERS
Tidningen The Sun har chartrat detta plan som med start på söndagseftermiddagen ska föra hem den gamle tågrånaren.

Planet landade i Rio de Janeiro natten till lördagen, enligt brasilianska medier.

Det är där Biggs har bott under de senaste årtiondena, efter att 1965 ha flytt ur fängelset 15 månader in på ett 30 år långt straff för delaktighet i "Det stora tågrånet" 1963. Rånet mot posttåget Glasgow-London gav över 2,5 miljoner pund - i dagens penningvärde ungefär 50 miljoner pund (730 miljoner kronor).

Barn att försörja

I Rio har Biggs levt det ljuva livet, även om han förnekat att han suttit på några större delar av rånbytet. Eftersom han skaffat barn att försörja har brasilianska myndigheter avvisat alla brittiska försök att få honom utlämnad.

Och de kändistokiga brassarna har glatt accepterat Biggs som en levande legend. Han har fått bra betalt för att dansa med lättklädda kvinnor i reklamkampanjer, och hållit offentliga grillpartyn i sin trädgård för beundrande turister.

Men vid 71 års ålder och efter flera slaganfall e-postade den gamle tågrånaren häromdagen till Scotland Yard att han vill åka hem.

The Sun snabbare än polisen

Skandaltidningen The Sun reagerade dock snabbare än polisen och skickade ett plan i fredags. På lördagen bekräftade talesmän i både Rio de Janeiro och London att The Sun-planet med Biggs ombord ska lyfta mot London på söndagseftermiddagen.

Han väntas bli gripen så fort han stiger ur planet på måndagen. Men frågan är sedan om myndigheterna, bara en månad före det väntade valet, har hjärta att låsa in den gamle mannen igen.

Enligt The Suns enkät tycker 48 procent av läsarna att tågrånaren borde benådas. 52 procent tycker dock att han måste ta sitt straff.

- Biggs kommer hem för att utnyttja den offentliga vården och det sociala skyddsnätet. Jag betalar för det, och han har inte betalat något på 35 år, säger en läsare.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM