Sebastian, 2, bets blodig av vakthunden

"Uppfödaren visste att den var aggressiv mot barn"

NYHETER

Hunden anföll Sebastian, 2, och högg honom svårt i ansiktet.

Den hade attackerat barn också hos sina förra ägare och Sebastians föräldrar polisanmäler nu uppfödaren.

- Han sålde en hund som han visste var aggressiv mot barn, säger Anna Gerbert.

Foto: ANNA GERBERT
BETS BLODIG - EFTER BARA TVÅ DAGAR Vallhunden högg Sebastian, 2, i ansiktet flera gånger. "Det var som en mardröm, jag var tvungen att bända upp käkarna på hunden", säger Sebastians mamma Anna Gerbert. Efteråt fick familjen veta att hunden också attackerat andra barn.

Sebastians pappa Mats Björklund är väktare och hundförare. Hans tjänstehund har fått problem med ryggen och därför sökte han en ny. Den nio månader gamla malenoisen (belgisk vallhund) verkade perfekt.

- Jag frågade speciellt om hur hunden var med barn. "Han är snäll med stor jakt- och kamplust" blev svaret, säger han.

Gick till attack efter två dagar

Efter två dagar anföll hunden Sebastian.

- Vi skulle åka till dagis och stod vid bilen. Helt plötsligt såg jag hur hunden rev och slet i armarna och benen på honom, säger Anna Gerbert.

Hon lyfte upp Sebastian, men hunden fortsatte attacken och hängde sig fast i hans lår. När hon tog tag i halsbandet bet han sig fast i hennes arm.

- En skräckslagen två-åring på ena armen och en anfallande hund hängande i den andra blev för mycket. Därför la jag ifrån mig Sebastian så att jag skulle kunna stänga in hunden i hundgården, säger Anna Gerbert.

Men hunden lyckades komma loss och kastade sig över den liggande pojken. Sebastian fick ett flertal hugg över ansiktet.

- Det var som en mardröm. Hunden hade bitit sig fast i ansiktet på Sebastian och följde med upp när jag försökte lyfta honom. Jag var tvungen att bända upp käkarna, säger hon.

Uppfödaren tog tillbaka hunden. Anna Gerbert och Mats Björklund tänkte att det "bara" var en fruktansvärd olycka - ända tills de fick reda på att hunden attackerat barn också hos sina förra ägare.

Har polisanmält hunduppfödaren

- Det var vår yngsta dotter som drabbades värst, säger kvinnan i den familjen.

Dottern blev anfallen, riven och biten. Men det gick aldrig hål på hennes skinn. Därefter lämnade familjen tillbaka hunden.

Anna Gerbert har polisanmält uppfödaren. Han hävdar att han informerat dem om att hunden inte fick släppas tillsammans med barn.

- De kan inte skylla på mig när de brister i tillsyn av hunden och barnet. Det är en arbetshund, inte en sällskapshund, säger uppfödaren.

Ärendet har också rapporterats till Svenska kennelklubben som inte anser sig ha anledning att agera mot uppfödaren.

Polisen har inte kunnat styrka något brott. Hunduppfödaren uppger att malenoisen nu är avlivad.

Olle Castelius