Tågrånaren tar flygplanet hem

Ronnie Biggs åker tillbaka till England - för att dö

1 av 2 | Foto: REUTERS
aja baja biggs I 35 år har tågrånaren Ronnie Biggs varit på flykt undan den brittiska rättvisan. I dag kommer han att gripas av riktiga poliser från Scotland Yard när han landar i London. Händelsen är förstasidesstoff i brittisk press.
NYHETER

LONDON

I dag tar det 35 år långa äventyret slut.

Den gamle tågrånaren Ronnie Biggs, 71, väntas landa med ett brittiskt privatplan i London i eftermiddag.

Han kommer hem för att ta ett sista glas öl - och dö.

Sunday People avslöjar att Biggs bara har mellan tre och sex månader kvar att leva.

Det beskedet har läkarna i Rio de Janeiro gett honom sedan han fått tre hjärnblödningar på kort tid, blivit delvis paralyserad och tappat talförmågan.

Han kommunicerar nu med att skriva sina kommentarer på små lappar.

Ronnie Biggs, som var en av de femton som deltog i det legendariska Stora tågrånet 1963, flydde från fängelset Wandsworth 1965. Han klättrade över en mur med hjälp av en repstege, tog sig till Spanien och lyckades därifrån ta sig till det Brasilien som saknar utlämningsavtal med Storbritannien.

Där har han levt loppan som playboy och lokal kändis.

Han har bränt sina stulna pengar på sprit, droger och prostituerade kvinnor. Rånet mot posttåget Glasgow-London gav över 2,5 miljoner pund - i dagens penningvärde ungefär 50 miljoner pund (730 miljoner kronor).

Pengarna är slut

I takt med att hans livsstil brutit ner kroppen har också hans pengar försvunnit. Den enkla sanningen är nu att miljonärsbanditen Biggs är luspank - och att det är därför han måste åka tillbaka till England efter alla år i landsflykt.

Brasilien har ingen gratis hälsovård och kostnaden för de mediciner han nu måste ta dagligen har ruinerat honom totalt.

Det var insikten om detta som fick honom att ta kontakt med tidningen The Sun och be dem flyga hem honom.

The Sun har hjälpt honom med ett provisoriskt brittiskt pass och lovat honom 1,5 miljoner kronor i kontanter. Detta för exklusiv rätt till intervjuer.

Tidningens privatplan har redan landat i Rio och väntas återvända till London i dag med den sjuke Ronnie Biggs ombord.

Majoritet vill släppa honom fri

Tågrånaren kommer omedelbart att gripas av Scotland Yard och därefter föras till ett kategori B-fängelse, liknande en öppen anstalt, vilket troligen blir i Brixton i London.

Där kommer han att få läkarvård under sina sista veckor i livet.

Signaturen "brittisk skattebetalare", som alltid får göra sin röst tydligt hörd i massmedia, är dock inte övertygad om att Biggs bör släppas in i landet över huvud taget. Efter att ha rånat ett tåg på miljoner, flytt fängelset, räckt lång näsa åt Scotland Yard i 35 år och levt lyxliv med sprit och horor kommer han nu hem för att kosta staten nästan 30 000 kronor i månaden i fängelset - plus 75 000 i månaden för mediciner.

I The Suns egen undersökning tyckte 57 procent av läsarna att Ronnie Biggs skulle släppas fri när han landar i London. Resten, 43 procent, ville se honom dö i fängelset.

Peter Wennman, London