Minst 20 döda i läktarras i Iran

Fotbollsarena rasade samman – hundratals skadade

NYHETER

Flera hundra människor skadades och minst 30 dödades när en läktare på en fotbollsarena rasade samman i Sari, cirka åtta mil nordöst om Teheran.

Runt 25 000 åskådare fanns på arenan som var godkänd för 15 000 när katastrofen inträffade.

Paniken spred sig snabbt och försvårade räddningsarbetet.

Foto: AP
Bilden kommer från iransk tv som direktsände det kaos som utbröt vid läktarraset.

En läktare på Mottaqi-stadion rasade samman några minuter in i andra halvlek under matchen mellan hemmalaget Shamushak och Teheran-laget, Pirozi.

Sari ligger i provinsens Mazandaran, nordöst om Teheran, uppger AP.

Drygt 20 000 åskådare tros ha funnits på arenan när olyckan inträffade.

Exakt hur olyckan gick till är ännu oklart. Enligt de första uppgifterna hade taket rasat samman men sedan hette det att läktaren gett vika.

Direktsändes i tv

Teheranska televisionen direktsände evenemanget. När tv-bilden visade tusentals människor som förtvivlat börjat springa för att sätta sig i säkerhet avbröts sändningarna omedelbart.

Tv-stationen visade senare avsnitt av vad som hände när läktaren havererade. Där visades chockade människor som i panik försökte ta sig ner från de förvrängda resterna av arenan.

Islamska republikanska nyhetsbyrån, Irna, rapporterade att några av åskådarna försökte hjälpa andra som blivit skadade, uppger BBC.

Räddningsmanskap med bårar försökte ta sig fram genom folkmassan.

Många svårt skadade

Enligt tv har ett hundratal människor förts till sjukhus. Många av dem uppges vara svårt skadade.

Enligt Irna handlade det om minst 30 döda men siffran väntas stiga.

Räddningspersonal ska uppdatera siffrorna vad gäller såväl skadade som döda allteftersom de får mer information.

Fotboll har blivit en av de mest populära sporterna i Iran och speciellt stormatcherna drar stor publik.

BBC:s korrespondent i Teheran, Jim Muir, sa att dagens olycka obevekligen kommer att leda till en striktare kontroll både vad gäller stadiumbyggen och besökare i hela landet.

10000 för många på arenan

Efteråt hävdade såväl åskådare och spelar att mer än 25000 männsikor hade släppts in på stadion som maximalt ska ta 15 000 personer.

Vittnen i Sari sade senare att kravaller utbrutit utanför stadion och på angränsande gator.

Mellan 25 000 och 30 000 tros ha trängt ihop sig på Mottaqi-stadions läktare, som officiellt bara rymmer 15 000 åskådare.

Gasledning exploderade

Studenternas nyhetsbyrå Isna uppgav att upprörda människor stormade ut på planen efter raset och slog sönder delar av anläggningen som dittills varit oskadda. Till slut exploderade en gasledning och brand utbröt.

Ett ögonvittne berättade för AFP att området utrymdes med våldsamma metoder, varefter några fotbollsfans gick lös på en biolokal i närheten, vilket blev inledningen till en rad våldsamma sammanstötningar nära stadion.

Ännu på kvällen fanns inga officiella uppgifter om hur många som omkommit. Den statliga tv:n angav antalet skadade till 216 och radion uppgav att tillståndet för en av dessa var kritiskt.

Upphetsad stämning

Stämningen både före och under matchen beskrivs som upphetsad, inte minst när Pirouzi låg under med 0-2 i halvtid. Fansen hade laddat upp sedan i lördags och fanns överallt både på och utanför arenan. Folk hade klättrat upp i träd och till och med på resultattavlorna.

När Shamushak-laget skulle lämna arenan för halvtidsvilan var det en sådan trängsel att spelarna inte kunde ta sig till omklädningsrummet.

Började kasta sten

Ungefär samtidigt började de båda lagens anhängare kasta sten på varandra.

En av de ansvariga på Bu Ali sjukhuset i Sari dit de skadade förts uppgav att de skadade satt packade i korridorer och på gårdsplanet till sjukhuset.

Annika Sohlander, TT