Fortsatt medling i tågkonflikten

Förhandlingar hela kvällen – kan fortsätta

NYHETER

Svaren på medlarnas slutbud i konflikten om nytt löneavtal för 12 000 anställda vid olika järnvägsbolag drog ut på tiden under söndagskvällen.

Fackförbundet Seko och arbetsgivarna Almega skulle ha svarat vid 18-tiden, men medlarkontakterna fortsatte under hela kvällen.

En strejk väntar på tisdag om parterna inte kommer överens.

Svaren dröjde på grund av en kvarvarande stötesten. Den stora tvistefrågan är regleringen av arbetstiderna. Facket vill ha centrala skyddsregler för arbetstiderna, främst på helger och nätter. De lokala avtal som Almega vill ha räcker inte, anser Seko.

- Vi talar om en enda fråga. Jag vet inte när vi är klara, möjligen bryter vi fram till måndag. Men det är klart, vi har ett allvarligt läge med en strejk som väntar, sade Karl-Göran Mattson, biträdande förhandlingschef på Seko, till TT strax före midnatt.

Inte acceptera

Enligt uppgifter till TT föreslår medlarna i sitt bud ett ettårigt avtal. Under den tiden ska en arbetsgrupp tillsättas för att se över arbetstidsregleringen. Detta kan dock inte Seko acceptera eftersom frågan då inte omedelbart blir centralt reglerad.

Seko och arbetsgivarsidans Almega fick ett skriftligt bud på söndagseftermiddagen. De skulle ha svarat vid 18-tiden.

Om konflikten inte löses kommer X 2000 mellan Stockholm och Göteborg liksom Roslagsbanan i Stockholmsregionen att stanna på tisdag klockan 17. Dessutom har Seko lagt ett strejkvarsel mot alla posttåg som trafikeras av Green Cargo, före detta SJ:s godstrafik.

Utöver strejk har Seko varslat om övertids- och nyanställningsblockad samt förbud mot in- och utlåning av personal. Det slår främst mot trafik som redan i dag har bemanningsproblem, exempelvis Citypendeln i Stockholm.

Ytterligare 3 000

Förhandlingarna gäller bland andra anställda vid Arlanda Express, BK Tåg, Citypendeln, Connex, SJ och Tågkompaniet. De omfattar förare, tågmästare, biljettförsäljare, reparatörer och spärrvakter.

När Seko och Almega nått ett avgörande ska Statstjänstemannaförbundet försöka sluta avtal med arbetsgivarna för sina cirka 3 000 järnvägsanställda medlemmar.

TT