Arne Sucksdorff död

Oscarsvinnaren avled efter lång tids sjukdom

NYHETER

Regissören Arne Sucksdorff, 84, har avlidit.

Den legendariske dokumentärfilmaren, som fick en Oscar för ”Människor i stad”, somnade in i fredags efter lång tids sjukdom.

Foto: Björn Lindahl
Den legendariske filmaren Arne Sucksdorff dog i fredags 84 år gammal efter en längre tids sjukdom .

Arne Sucksdorff var tillsammans med Ingmar Bergman och Alf Sjöberg en del av det svenska filmundret på 40- och 50-talet.

1947 skrev och regisserade han dokumentärfilmen ”Människor i stad”, en skildring av en sommardag i Stockholm, som med sitt vackra, poetiska bildspråk väckte uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser.

Ända till Los Angeles, där han belönades med en Oscar för bästa dokumentärfilm.

Sedan vände Sucksdorff kameralinsen mot naturen. Filmen ”Det största äventyret”, hans näst största framgång, prisades vid filmfetsivalen i Cannes.

Flyttade till Brasilien

Efter att ha gjort spelfilmen ”Pojken i trädet” flyttade Arne Sucksdorff till Brasilien, där han gifte sig med livskamraten Maria. För några år sedan tvingade hans hälsa honom att flytta tillbaka till Sverige.

De sista åren bodde han på ett ålderdomshem på Gärdet i Stockholm.

– Självklart längtar jag tillbaka. Där hör jag hemma, där kan jag göra nytta. Där har jag mina barn och så vidare. Varför ska jag sitta här, som en nästan pensionerad? sa den då 80-årige Sucksdorff i en intervju med Göteborgs-Posten 1997.

Men han fick aldrig komma hem till Mato Grosso.

I fredags somnade en av Sveriges största filmarlegender in.

Mattias Källman