Var tredje gravid dricker alkohol

Läkare slår larm om riskerna för barnet

NYHETER

Var tredje kvinna dricker alkohol även sedan hon blivit gravid.

De flesta av dessa tar sig ett glas någon gång i månaden - men var tionde dricker vin, öl eller sprit varje helg.

– Jag blir förvånad över siffrorna, säger barnmorskan Berit Nilsson till aftonbladet.se.

En av tre gravida kvinnor fortsätter att dricka alkohol - trots att de vet att de är med barn. Det visar en kartläggning som forskare vid Huddinge universitetssjukhus har gjort, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

600 kvinnor undersökta

Nästan 600 kvinnor i 28:e graviditetsveckan eller senare deltog i undersökningen.

De flesta som berättade att de drack uppgav att de tog sig ett glas vin eller sprit någon gång i månaden. Men en del fortsatte med alkohol varje helg.

Trots att riskerna med alkohol under graviditeten inte är helt utredda tycker forskarna att läget är allvarligt.

Som en nappflaska med renat

– Du skulle aldrig drömma om att fylla en nappflaska med vin eller renat och ge det till barnet. Men det är precis vad vi gör när vi själva dricker vin under graviditeten. Hela den mängden alkohol du sätter i dig går in i det väntade barnet, säger läkaren Åsa Magnusson till Ekot.

I dag vet inte forskarna hur stora mängder alkohol som krävs för att fostret ska ta skada. Därför rekommenderar man total avhållsamhet för blivande mödrar.

Något som ytterligare komplicerar saken är att känsligheten för alkohol är individuell.

En del foster tål mer än andra, kort sagt.

Mer information efterlyses

Mer information till blivande mödrar skulle minska alkoholkonsumtionen, tror Åsa Magnusson och Mona Göransson.

Men Berit Nilsson, barnmorska på Södersjukhuset i Stockholm, säger till aftonbladet.se att hon anser att informationen är fullgod.

– Ja, jag tycker att vi är tydliga. Vi talar om det vi vet och har fått lära oss. Vi förklarar alltid för föräldrarna hur det påverkar fostret när de dricker alkohol.

– Samtidigt måste vi ju gå på den forskning som finns, och kan inte sitta och ljuga för föräldrarna bara för att skrämmas.

Siffrorna i undersökningen förvånar Berit Nilsson. Hennes upplevelse är att de flesta väljer att avstå helt från alkohol under graviditeten.

Ljuger kvinnorna om hur mycket de dricker?

– Det kan ju vara så litegrann i och för sig. Men jag tror faktiskt att de allra flesta unga människor är ärliga av sig.

Att gravida kvinnor dricker ett glas vin i månaden tror Berit Nilsson inte är ovanligt.

– Om man ser tillbaka så tror jag att kvinnor har gjort det under väldigt lång tid. Man tar ett glas och skålar i vid högtidliga tillfällen och så. Därmed inte sagt att det inte kan vara skadligt, säger hon.

Maria Saving