”Bajamajor kan få tjejer att stanna hemma”

NYHETER

Apropå den inställda matchen mellan Elfsborg och Häcken sa en av mina supporterkollegor: "Tre nyckelspelare för Elfsborg skadade. 3,80 i odds på Häcken. Jag misstänker att det är Svenska Spel som gjort Ryavallen ospelbar."

Jag har endast varit på Ryavallen en gång förut och det var en upplevelse som fick mig att tänka till.

Det berodde inte på matchen - 2-2 och bra fotbollsunderhållning, det berodde inte på oss bortasupportrar och det berodde inte på att jag var genomförkyld och tvingades käka halstabletter non-stop.

Vad det berodde på var avsaknaden av ordentliga toaletter. Och det faktum att jag är tjej förstärkte detta.

Jag är inte knusslig som man säger i mina hemtrakter. Jag klarar mig utmärkt med Hultsfredsfestivalens bajamajor och jag kan kissa hukande bakom ett buskage på tältsemestern. Men i själva definitionen av dessa företeelser ligger ju att de ska upplevas som icke-civilisation. Och visst vill jag att veckans fotbollsmatch ska vara ett avbräck från vardagslunken, men jag hade ju inte tänkt mig att detta skulle gälla även saniteten.

Jag vill kunna gå på fotboll när som helst. Även under den veckan i månaden då man som tjej upplever att rinnande vatten på toaletten är en mänsklig, och därmed också kvinnlig, rättighet.

Många killar undrar hur de ska få med sina flickvänner på fotbollsmatcherna. Naturligtvis är detta i mångt och mycket en personlig fråga men självklart måste vi alla - privatpersoner, klackar, arrangörer - arbeta för att all publik ska känna sig välkommen till de allsvenska arenorna. Jag tror inte att ordentliga toaletter får tjejerna att komma till matcherna, men bajamajor kan få dem att välja att stanna hemma.

Lisa Gröön