Försvunna läkaren hittad död i sin stuga

Polispatrullen gick aldrig in i huset i torsdags

NYHETER

Den försvunna överläkaren Pia Falke påträffades död natten till i dag.

Redan i torsdags letade polisen efter henne vid huset där hon hittades.

Men patrullen gick aldrig in i huset - de nöjde sig med att ringa på dörren.

Överläkaren Pia Falke från Karlskrona anmäldes försvunnen i onsdags förra veckan, när hon inte dök upp på jobbet som vanligt. Då hade hon precis tillbringat ett par dagar i Göteborg, där hon deltagit i en konferens.

Sedan dess har polisen i flera städer samarbetat i sökandet efter Pia Falke.

Misstänker inget brott

I natt påträffades hon död i sin sommarstuga. Polisen misstänker inget brott i samband med dödsfallet.

Helsingborgspolisen fick i uppdrag av polisen i Karlskrona att söka igenom sommarstugan redan i torsdags. Det berättar kriminalinspektör Kurt Olsson i Karlskrona.

- Det har väl blivit en malör från början där, skulle jag vilja påstå. De som var där i första skedet hade fått i uppgift att kontrollera bostaden, men de hade alltså inte gått in, säger Kurt Olsson till aftonbladet.se.

Men hur gick sökandet i så fall till?

De kollade bara utomhus

- De var bara utomhus och kontrollerade, och de hade väl ringt på. Men i det skedet fann man ingen anledning att öppna dörren och gå in.

Trots allt vill Kurt Olsson inte säga att något fel har begåtts.

- Nja, man har väl kanske inte gjort riktigt det som borde ha gjorts. Men det är ju lätt att säga med facit i hand, säger han.

Utreder om misstag gjorts

Polisen i Helsingborg ska nu utreda om det har skett något misstag i samband med sökandet efter Pia Falke.

- När man söker på begäran från en annan myndighet så agerar man utifrån de uppgifter man har fått. Där ska finnas beskrivet hur man ska söka, säger Tommy Sverngard, ansvarig för utryckningsverksamheten vid Helsingborgspolisen.

Polisen kan antingen söka mer grundligt, genom att ta sig in i fastigheten och leta igenom den.

De kan också söka ytligare - till exempel kontrollera om det finns post i brevlådan, eller om det står någon bil parkerad på uppfarten.

- Vi ska naturligtvis titta på det, se vad vi har fått för information och vad som har gjorts. Men det är för tidigt för att säga något om det nu, säger Tommy Sverngard.

Maria Saving