Här är medicinerna som är billigare

”Kloka listan” ska spara pengar åt patienter

NYHETER

Här är listan över de bästa och billigaste medicinerna.

Stockholms läns landsting är först i Sverige med en sammanställning av de läkemedel som rekommenderas till våra vanligaste sjukdomar.

– Det är bra att patienten får hjälp att välja de läkemedel som är väl beprövade och samtidigt får mer pengar över till annan sjukvård, säger professor Björn Beerman på Läkemedelsverket till Aftonbladets nätupplaga.

I morgon presenteras den så kallade ”Kloka listan” på en presskonferens och från den 10 maj finns listan tillgänglig på apotek och husläkarmottagningar. Men redan nu kan aftonbladet.se ge dig sammanställningen med de effektiva lågkostnads-medicinerna.

Som första landsting i Sverige ger Stockholms läns landsting ut listan. Om det slår väl ut kan fler landsting använda sig av principen.

Informationskampanj

Samtidigt som listan släpps inleds en informationskampanj för att göra stockholmarna mer medvetna om vilka läkemedel som är bästa valet för patienten. Läkemedlen som rekommenderas används mot våra vanligaste sjukdomar.

– Patienter får rådgivning när det gäller tvättmaskiner, datorer och annat. Varför skulle man då inte få det när det gäller läkemedel, det är ganska naturligt, säger Björn Beerman.

Öka prismedvetenheten

Han tror att tiden är mogen för patienten att bli mer prismedveten på ett tidigare auktoritärt område.

– Det är ett led i utvecklingen. Förr hade patienten inte så mycket att säga till om utan vilade helt i läkarens händer. Nu handlar det mer om en dialog, vilket är positivt, säger Björn Beerman.

Tror du att det leder till en större medvetenhet vad gäller läkemedel och priser?

– Ja, det bör det förhoppningsvis göra, säger Björn Beerman.

De billigare alternativen – lista

Annika Sohlander