Svensk ambassadör attackerad med stenar

Tvingades förskansa sig med andra diplomater mot serbisk mobb

1 av 4 | Foto: AP
Hundratals upprestade bosnienserber satte eld på att antal bussar. De attackerade också ett antal diplomater och FN-sändebud med stenar och ägg, i ilska över att en ny moské ska uppföras. Diplomaterna tvingades under fem, sex timmar förskansa sig i en byggnad.
NYHETER

Sveriges ambassadör i Bosnien, Nils Eliasson, var tillsammans med flera andra västdiplomater tillfångatagna i ett hus i Banja Luka under större delen av måndagen.

Runt huset gick tusentals Bosnienserbiska nationalister till attack och kastade tårgasgranater, stenar och ägg.

Nästan 70 människor skadades vid upploppet varav 18 poliser.

Ambassadörerna och ett stort antal utländska och inhemska gäster, totalt omkring 250 personer, skulle medverka vid nedläggandet av första grundstenen till en ny moské i Banja Luka. En berömd moské från 1500-talet jämnades med marken under kriget 1993. Återuppbyggnaden av den nya moskén skulle ske på samma plats och i samma stil som den ursprungliga.

Återuppbyggandet är något som den serbiska befolkningsmajoriteten uppfattat som en provokation.

När ceremonin skulle inledas gick demonstranterna till attack mot de närvarande diplomaterna och FN-sändebuden. På plats fanns bland andra FN-sändebudet, Jaques-Paul Klein och USA:s Bosnienambassadör, Thomas Miller.

”Omgavs av skränande och hotfulla demonstranter”

– Vi omgavs av skränande och mycket hotfulla demonstranter som med mycket stor tydlighet visade vad de tyckte om ceremonin, säger Nils Eliasson till Dagens Eko.

Demonstranterna kastade tårgasgranater, ägg och stenar på gästerna. Dessutom tände de på fordon, viftade med flaggor och krossade glas.

Västdiplomaterna fick tillsammans med en del muslimer ta tillflykt till ett närliggande hus.

Fångar från 11.30 till 17.30

– Vi var fångna i stort sett från klockan halv tolv till halv sex, säger Nils Eliasson till Dagens Eko.

Efter klockan sex avtog demonstrationerna.

– Läget håller på att normaliseras nu ifrån att ha varit både kaotiskt och oroande, sa Nils Eliasson till Dagens Eko vid 18-tiden.

I ett färskt pressmeddelande uttalade sig Sverige som ordförandeland i EU starkt fördömande om våldsamheterna i Banja Luka som de kallar oprovocerade.

De beklagar att de som vill återuppbygga vad som raserades under kriget möts av hat och brutalitet.

Annika Sohlander