Biljakt i 200 km/tim genom Skaraborg

Polis kunde stoppa fartdåre först efter tio mil

NYHETER

GÖTEBORG

I över tio mil på E 20 genom Skaraborg körde mannen i våldsam fart, ibland nära 200 kilometer i timmen på måndagskvällen.

Först i höjd med Finnerödja kunde Örebropolisen få stopp på mannens framfart.

Polisen fick larmet från andra bilister strax söder om Vara på Skaraslätten. En bilförare for fram i mycket hög hastighet i norrgående riktning och gjorde livsfarliga omkörningar. Hela E 20 där mannen körde saknar motorväg, där råder 90 kilometer i timmen.

Skaraborgspolisen försökte få stopp på honom vid Lyrestad norr om Mariestad men han nonchalerade polisen helt. Polisen blockerade dock inte vägen.

- Vi arrangerade ett stopp norr om Mariestad men han blåste bara förbi, sade vakthavande befäl i Skövde Thomas Ahlgren till TT.

Varnade bilister

Polisen gick ut i riksradion och varnade trafikanterna för bilistens våldsamma framfart. I rask takt närmade sig bilföraren Örebro län och polisen i Västra Götaland larmade kollegorna där.

I höjd med Finnerödja, strax norr om gränsen till Västra Götaland fick polisen stopp på honom med hjälp av en lastbilschaufför.

- Vi fick upp vår bil bakom honom vid Finnerödja. Då försökte föraren göra en omkörning av lastbilen framför sig. Men fick möte av en annan långtradare och tvingades backa ned bakom lastbilen igen, sade vakthavande befäl i Örebro Göran Stenberg till TT.

Då hade polisbilen gått upp jämsides med den jagade bilen vilket hindrade honom från vidare omkörningar.

- Då lyckades vi få stopp på honom. Med långtradaren framför sig kom han ingenstans.

Anmäld försvunnen

Det var ingen större dramatik vid gripandet, enligt Örebropolisen. Mannen var ensam i bilen, uppträdde förvirrat och hade ingen legitimation på sig.

- Han kunde inte heller redogöra för vem han var, sade Stenberg.

Men om föraren är densamme som bilägaren är han i 40-årsåldern och boende i Stockholm. Bilen är inte anmäld stulen, däremot är ägaren anmäld försvunnen av anhöriga.

Mannen greps och fördes till polisen i Skaraborg. Han är misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och för att inte ha stannat på polisens uppmaning.

Bertil Åkesson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM