Krögare häktad för mutbrott

Misstänks ha köpt medborgarskap

NYHETER

Mutbrottshärvan på Migrationsverket i Norrköping växer.

I går häktades en krögare anklagad för att ha mutat en av de tidigare gripna tjänstemännen.

Mannen driver en mycket populär kändiskrog i Stockholm där kungabarnen ibland är gäster. Han fick sitt medborgarskap av de häktade tjänstemännen.

"Små summor varje gång" En 50-årig krögare på en kändiskrog i Stockholm häktades i går misstänkt för att ha mutat två tjänstemän vid Migrationsverket för att få sitt svenska medborgarskap. På bilden chefsåklagare Torsten Angervåg.

Den 24 april häktades två tjänstemän på Migrationsverket. En 59-årig handläggare och en 44-årig beslutsfattare.

De misstänks för att ha tagit mutor av ett tjugotal invandrare, även brottslingar, som ska köpt sig ett svenskt medborgarskap.

Den nu häktade krögaren fick 1999 sitt svenska medborgarskap av de två häktade tjänstemännen:

- Det är inget fel på det beslutet, säger chefsåklagaren Torsten Angervåg.

"Mycket pengar sammantaget"

Men krögaren är trots detta på sannolika skäl misstänkt för att ha mutat den 44-årige beslutsfattaren.

- Han har satt in pengar på 44-åringens konto. Det rör sig inte om några större summor vid varje insättning. Men sammantaget blir det för mycket pengar för att vara naturligt.

Chefsåklagaren Torsten Angervåg ska också undersöka om den 50-årige krögaren varit mellanhand mellan flyktingarna och de två tjänstemännen på Migrationsverket.

Krögaren driver en krog i Stockholm som besökts av ett stort antal kändisar, bland andra kungabarnen. Kunderna är ofta mycket välbärgade men restaurangen besöks också av många turister.

Utredningen handlar om att minst 15 invandrare misstänks ha köpt sig svenska medborgarskap av tjänstemännen.

Vid en internkontroll visade det sig att även invandrare som begått grova brott, sedan de kommit till Sverige, har blivit svenskar. Vilket strider mot gällande regler.

Den häktade 50-åringen är bosatt i Nacka, utanför Stockholm. Han har bott i Sverige i decennier. Han är gift med en svensk kvinna och har flera barn.

Känd av polisen sedan 70-talet

Krögaren dök upp i polisens register redan på 70-talet, sedan dess har han dömts för flera trafikbrott. Det senaste var i juni förra året då han fick böta 600 kronor för otillåten fordonstrafik.

Han är även dömd för rattfylleri.

Polisen har inga uppgifter om att mannen umgås med grövre brottslingar.

Mannens advokat Christer Abrahamsson säger:

- Troligtvis har min klient blivit duperad av en person som är duktig på sånt. Relationen har varit av ett annat slag än vad det kan se ut. De har varit goda vänner en längre tid.

- Just nu är det bara synd om honom. Och jag har en klar känsla av att alla i rättssalen upplevde min klient som en ärlig och rejäl kille som blivit vilseledd, säger Christer Abrahamsson.

Senast på fredag ska

åklagaren besluta om krögaren ska åtalas.

Fotnot: Norrköpings tingsrätt häktade 50-åringen i går eftermiddag på grund av att det fanns risk att mannen skulle kunna förstöra bevis och störa utredningen.

Ulla-Lene Österholm