Svensk fast i serbkravaller

Här träffades ambassadören av glassplitter

1 av 2 | Foto: REUTERS
INSTÄNGD I SJU TIMMAR Den svenske ambassadören Nils Eliasson hamnade mitt i stenregnet när 20 000 serbiska nationalister gick till attack mot återuppbyggnaden av en moské i Banja Luka. Nils Eliasson tvingades ta skydd i sju timmar.
NYHETER

Sveriges ambassadör i Bosnien, Nils Eliasson, hölls i går instängd i sju timmar.

- Stenarna ven, glasrutor i lokalen krossades och serberna sjöng nationalistiska sånger. Allt var fruktansvärt otäckt.

Uppemot 20 000 serber gick till attack när en moské i Banja Luka skulle återuppbyggas.

Nils Eliasson, 57, och över 300 bosniska dignitärer tvingades ta skydd i närliggande ämbetslokal. I över sju timmar var de instängda. Utanför ven knytnävesstora stenar. Bilar brändes. Och fläskkött spikades upp på den bosniska flaggan.

"Polisen var helt maktlös"

- Varenda fönster i lokalen där vi befann oss stenades sönder. Polisen var helt maktlös, och stämningen var minst sagt hotfull, säger Nils Eliasson.

Upploppet startade vid elvatiden. Planen var att ambassadörerna skulle medverka då grunden av återuppbyggandet av en 1500-talsmoské lades. Moskén sprängdes av serber under det bosniska kriget 1993. En planerad återuppbyggnad väckte heta känslor.

- Enligt polisen var det 20 000 serber på plats. De var mycket aggressiva, sjöng nationalistiska sånger, provocerade och skrek nationalistiska tillrop.

Bosniska dignitärer och representanter från ambassader i Sarajevo packades ihop för att ta skydd. Det var trångt och fönster krossades av stenar som kastades in i lokalen.

- Själv träffades jag av glassplitter. Stämningen var orolig, vi såg att polisen var oförmögen att komma till rätta med demonstranterna. Timme efter timme gick utan det lugnade ned sig, säger Nils Eliasson.

Vid en tidpunkt var man beredd på att låta den militära utlandsstyrkan Sfor ingripa. Enligt den svenske ambassadören skulle den med bepansrade fordon evakuera gisslan.

Utanför byggnaden fortsatte de serbiska extremisterna att provocera och sabotera. Åtta bussar som muslimerna färdats i brändes ner, en gris släpptes lös, och nationalistiska flaggor sattes upp på moskéns grund. Eliasson berättar också att ministern själv skadades lindrigt och att hans bil totalförstördes.

- Först efter sju timmar kom vi ut.

"De måste statuera exempel"

När upploppet var överspelat åt Eliasson en tidigare avtalad middag med premiärministern. Han fick då premiärministerns ord på att de som framstått som ledare under upploppet skulle gripas och anhållas redan nästa dag.

- Myndigheterna måste nu visa att rättvisan har sin gång och statuera exempel

.
Maria Gners