DNA-test kan fria Rahman

Hårstrå på mordplatsen kom från en okänd person

NYHETER

Ett av hårstråna på den döda kvinnans kropp kan komma från mördaren.

I så fall är gärningsmannen någon annan än Joy Rahman som dömdes till livstid för sju år sedan.

- Ytterligare en pil som pekar bort från Rahman, säger hans advokat Peter Althin.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
"JAG LIDER VARJE DAG" Joy Rahman har hela tiden nekat till mordet han dömdes för 1994. - Nu har sju år passerat och jag lider varje dag, säger han.

Den 72-åriga kvinnan mördades 1993. Hon hade misshandlats mycket kraftigt, bröstbenet var knäckt och elva revben var avslagna. Hon hade sedan strypts med en snara av en bit rött tejpband som ansågs komma från en julbonad hos en annan pensionär.

Joy Rahman, som ett antal månader tidigare besökt kvinnan i jobbet som hemvårdare, dömdes på indicier, men några tekniska bevis i form av fingeravtryck eller hårstrån fanns inte.

Två hårstrån hade hittats på den döda kroppen men de analyserades aldrig. Det har skett först nu i samband med att Peter Althin driver en resningsansökan i Högsta domstolen.

"Hårstråt kan vara mölrdarens"

Med hjälp av mitokondrie-DNA-analys står nu följande klart:

- Det ena av hårstråna kan inte uteslutas komma från kvinnan själv. Däremot kommer det andra varken från henne eller Rahman, säger Marie Allen, vid Uppsala universitet som gjort analysen.

Peter Althin, som jobbar ideellt med fallet, anser att det hårstrået kan komma från mördaren.

- Mordet skedde under dramatiska och våldsamma former så det vore inte konstigt om mördaren avlämnat något hårstrå, sdäger han.

Vilken betydelse får analysresultatet?

- Nu kan man i vart fall sluta spekulera i att det är Joy Rahman som lämnat hårstrån på platsen och det var mitt främsta syfte. Ytterligare en pusselbit som tyder på att det inte är Rahman som är mördaren. Nu avvaktar jag en redogörelse från Lund där strypsnaran analyserats.

- Deras slutsats, att snaran kommer från julbonaden, stämmer enbart om bandet krympt fyra procent. Men uppgifter från KTH visar att bandet inte kan krympa så mycket.

Lennart Guné, som är den handläggare hos riksåklagaren som kommer att utarbeta RÅ:s yttrande till HD, vill i dag inte värdera håranalysen.

Joy Rahman själv, som är inlåst på psykavdelningen på Hallfängelset, har svårt att glädjas över beskedet.

- Jag har tappat allt förtroende för myndigheterna. De håller på att döda både mig och min familj.

Dömdes mot sitt nekande

Anders Johansson